Kuruluşu milattan önce 685 yılına kadar uzanan İstanbul için yangınlar, yüzyıllardır en önemli felaketlerden biri. Bu durum günümüzde de güncelliğini koruyor; İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 2017-2019 arasındaki verilerine göre, şehirde 3 bin 299 yangın meydana geldi.
Deprem, sel gibi afetlerin yanında, İstanbul’u tahrip ve tehdit eden felaketlerden biri de yangın. Yüzyıllar boyunca pek çok büyük yangın yaşamış olan İstanbul’da birçok nedene bağlı çıkan yangınlar hem insanları hem de doğal yaşamı tehdit ediyor.
Sigara, kıvılcım sıçraması ve elektrik başta geliyor
İBB Açık Veri Portalı, İBB İtfaiye Daire Başkanlığı’nın 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ait yangın istatistiklerini data.ibb.gov.tr adresinden paylaştı. Verilere göre, yangınlara en çok sebebiyet veren unsurların başında; sigara, kıvılcım sıçraması ve elektrik geliyor.
2017 yılında bin 107, 2018’de bin 93 2019’da ise bin 99 olmak üzere toplamda 3 bin 299 yangın meydana geldi. 2017’de 13, 2018’de 14 ve 2019’ da ise 15 yangının nedeni tespit edilemedi. Son yayımlanan 2019 verilerine göre ise sigara, kıvılcım sıçraması, elektrik tesisatı, baca ve elektrik kontağı ilk 5 sırayı oluşturuyor.
“Büyük kısmı ikametgâh kaynaklı”
İBB İtfaiye Daire Başkanlığı da verileri doğrulayarak, İstanbul’da meydana gelen yangın sebeplerinin başında sigara olduğunu bildirdi. Açıklamada, “İstanbul’da yaşanan yangınların büyük bir kısmını evlerde çıkan yangınlar oluşturuyor. Daha sonra ise iş yeri yangınları geliyor. İş yeri yangınlarını ise araç yangınları takip ediyor. İkametgâh yangınlarının sebeplerinin başında ise sırasıyla şunlar gelir; Sigara, elektrik, çocukların ateşle oynaması, baca, elektrikli ev aletleri, kasıt, yüksek ısı ile kızışma, parlama, trafo.” denildi.
“Bakım ve tamiratlar yetkili servislere yaptırılmalı”
İBB İtfaiyesi yangınların önlenmesi konusundaki eğitimlerin çocukları da kapsamasının önemine vurgu yaptı. Yetkililer, “Yangınların önlenmesi için gerekli eğitimler alınmalı, acil telefon numaraları öğrenilmeli ve çocuklara da öğretilmeli. Ayrıca çocuklara yangın anında koltuk arkası, dolap gibi görünmeyen yerlere saklanmaması gerektiği de öğretilmeli. Elektrik tesisatın mevzuatına uygun olarak yaptırılmalı. Elektrik prizlerinin kapaklı veya çocuk emniyet sistemli olanları tercih edilmeli. Üçlü priz ve benzeri ürünlerde fazla enerji tüketen elektrikli soba, ütü gibi cihazları aynı anda çalıştırılmamalı. Baca temizliği, kombi-şofben gibi cihaz ve sistemlerin bakım ve tamiratları yetkili servislere yaptırılmalı. Mutfak perdelerinin ocaktan uzak olmasına dikkat edilmeli. Bulunduğunuz ortamda gaz kaçağı olduğu fark edildiğinde derhal gazı keserek İGDAŞ 187’e haber verilmeli. Bacalar yetkililere temizletilmeli” dedi.
Tatbikatların önemine vurgu yapan yetkililer, yangın anında da panik yapılmaması gerektiğini kaydetti. “Yangın tehlikesine karşı, binanın özelliğine uygun bir acil durum planı hazırlanmalı” diyen yetkililer, “Bu plan sürekli güncellenmeli ve belirli aralıklarla tatbikatlar yapılmalı. Tahliye şemalarının yeterli büyüklükte ve kolay anlaşılır şekilde olmalarına özen gösterilmeli, yangın merdivenlerinin ve giriş-çıkış kapılarının açılıp açılmadığı kontrol edilmeli. Yangın anında panik yapılmamalı, ihbar butonuna basarak ve bağırarak çevrenizdekiler yangından haberdar edilmeli. Herhangi bir olaya müdahale etmeden önce itfaiye (112) aranmalı. Telefondaki görevliye; yangının meydana geldiği yerin açık adresi, yanan binanın özellikleri, yangının binanın hangi bölümünde olduğu, yanan maddenin türü, yangın anında bina içinde mahsur kalan olup olmadığı bilgileri bildirilmeli” şeklinde konuştular.
KAYNAK:
https://data.ibb.gov.tr/dataset/itfai-istatistikler-yangin/resource/794a5d20-915d-4b63-9a94-6b56ecf03de3