Türkiye’de her geçen gün artan enflasyon nedeniyle vatandaşlar zor günler yaşamaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) kasım ayına ilişkin yayınladığı tüketici fiyat endeksi raporuna göre Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 21,31 arttı. TÜİK’in yayınladığı rapora göre bu oranlar Kasım 2018’den bu yana en yüksek seviyede.
Türkiye’de vatandaşın yaşadığı ekonomik sorunlar her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle Covid-19 Pandemisiyle beraber son bir yıldır vatandaşın temel gündemi olan gıda fiyatlarındaki artışların önüne bir türlü geçilemiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Kasım ayına ilişkin yayınladığı enflasyon rakamlarına göre, tüketici fiyatları yüzde 21,31 oranında arttı. Vatandaş giderek artan hayat pahalılığından dolayı şikâyet ederken esnaf bu fiyat artışlarını dolar kurunun yükselişine bağlıyor.
Kaynak: TÜİK
Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının son üç ayda verdiği 400 baz puan faiz indirimi kararı sonrası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda bir yıl içerisinde 3 görev değişimin yaşanması dolar kurunun öngörülemez yükselişine neden oldu. Türk lirasının son üç ayda dolar karşısında değer kaybı yüzde 57’yi aşarken yaşanılan bu gelişmeler pek çok zammı ve hayat pahalılığını beraberinde getirdi.
Çarşı ve pazara yansıyan bu fiyat artışları ise TÜİK’in yayınladığı oranların neredeyse iki katı. Bu duruma bir de market ürün fiyatları ile pazar fiyatları arasındaki fark eklenince marketten alışveriş yapan tüketiciler açısından durum oldukça zorlaşıyor.
Fiyat artışları en çok hangi sektörlerde hissediliyor?
Kasım ayında aylık artışın en fazla görüldüğü sektörler; yüzde 6,31 ile ulaştırma, yüzde 5,36 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 4,10 ile lokanta ve oteller olarak açıklanırken ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana sektörler ise sırasıyla, yüzde 28,90 ile lokanta ve oteller, yüzde 27,11 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 25,14 ile ev eşyası oldu.
Kaynak: TÜİK
Diğer yandan TÜİK verilerine göre gıda ürünlerindeki Kasım ayının zam şampiyonu yüzde 84 ile patates olurken, ikinci sırayı ise yüzde 65’lik artışla kuru kayısı aldı. Sadece meyve ve sebzede değil, yine TÜİK verilerine göre, son bir yılda ekmek fiyatlarındaki artış yüzde 30, makarnada ise yüzde 45.
Bu oranlar yine temel gıdalar olan tavuk etinde yüzde 57, dana etinde yüzde 33, ayçiçek yağında yüzde 49, yumurtada yüzde 37, süt ve yoğurtta yüzde 39 düzeyinde.
Durdurulamayan bu artışların asıl nedeni?
Gıda fiyatlarının her geçen gün yükselmesi, enflasyona bağlı olarak alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaş oldukça zor günler geçiriyor. Yaşanılan bu olumsuz durumlar karşısında çok sayıda esnaf daralmaya gitmiş durumda. Kimi esnafa göre gıda fiyatlarındaki bu artışın arkasında giderek artan stokçuluk ve gıda pazarının büyük kısmını elinde tutan aracıların fiyat fırsatçılığı var.
Vatandaş ise gıda fiyatlarındaki bu artışlarının temel sebebini mevcut iktidarın ekonomi alanında aldığı yanlış politikalara bağlıyor. Bir yandan sürekli faizlerin düşürülmesi, bir yandan ülkede üretime dayalı ekonomi anlayışından hızlıca vazgeçilmesi bir yandan da iktidarın dış yatırımcıya güven vermemesinden dolayı ekonomik olarak zor günler geçiren Türkiye’de ekonomik durumun faturası da yine vatandaşa kesilmiş durumda.
Her geçen gün artan fiyatlar karşısında sürekli kendi yaşantısından ödün veren vatandaş, gıda piyasasındaki tekelleşmeden kurtulunmadıkça bu artışların yaşanmaya devam edeceğinin kanaatinde.