Medya Dayanışma Grubu üyesi basın meslek örgütleri sansür yasasının yürürlüğünün durdurulması ve iptali amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuru hazırlığı yapan CHP’ye hukuki itirazlarını sundu. Basın meslek örgütleri Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile de bir araya gelerek hukuki destek, danışma ve eğitim konularında iş birliği olanaklarını ele aldı. TBB ve basın meslek örgütleri ortak bir komisyonla sansür yasasına ve etkilerine karşı çalışma başlatacak.
ANKARA – Aralarında Gazeteciler Cemiyeti’nin de bulunduğu Medya Dayanışma Grubu üyesi basın meslek örgütleri geçtiğimiz ay kabul edilerek yürürlüğe giren sansür yasasına karşı yeni çalışmalar yürütmek üzere bir araya geldi. Ankara’da bir dizi görüşme organize eden meslek örgütü temsilcileri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile partinin Anayasa Mahkemesi’ne başvuru sürecini, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez ile de hukuki destek ve eğitim konularını görüştü.
Medya Dayanışma Grubu üyesi basın örgütleri Ankara’da TBMM ve TBB’yi ziyaret etti. Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı ve Genel Sekreter Kenan Şener, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, Haber-Sen Yönetim Kurul üyesi Banu Savaş, Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Kemal Aktaş, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel ile meslek örgütlerinin avukatları Meliha Selvi, Gökhan Tekşen, Birgül Değirmenci ve Meltem Salman sansür yasasının Anayasa Mahkemesi süreciyle ilgili görüşmelere katıldı.
TBMM’de CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu tarafından kabul edilen Medya Dayanışma Grubu heyeti, CHP Grubuna yasadaki Anayasaya aykırılıkları içeren hazırlık dosyasını sundu. CHP yanıltıcı habere hapis cezası getiren 29. Maddenin yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Kılıçdaroğlu, sansür yasasında 29. maddenin yürütmesinin bir an önce durdurulması için Anayasa Mahkemesine öncelikli olarak bu madde için başvuru yaptıklarını hatırlattı. Diğer maddeler yönünden de CHP hukukçularının Anayasaya aykırılıkları tespit ederek iptal başvurusu hazırlığını sürdürdüğünü belirten Kemal Kılıçdaroğlu, basın meslek örgütlerinin diğer hak örgütleriyle de bir araya gelerek ortak çalışmalar yapması gerektiği görüşünü dile getirdi. Görüşmede, basın meslek örgütlerinin çalışmaları, hukuki başvuruları ve yeni bir basın yasası için ortak çalışmalar yürütülmesi gerektiği de gündeme geldi.
Meslek örgütü temsilcilerinin diğer durağı Türkiye Barolar Birliği oldu. TBB Başkanı Erinç Sağkan ve Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez ile bir araya gelen gazeteciler ve avukatları dezenformasyon ve yanıltıcı olduğu iddia edilen bilgiye hapis cezası karşısında neler yapılabileceğini konuştu. 110 milletvekiline sahip olması nedeniyle Anayasa Mahkemesine sadece CHP’nin başvuru yapabildiğini buna karşın CHP’nin yapacağı başvurulara da Anayasa Mahkemesine de görüş vermenin mümkün olduğunu dile getirdi. Hukukta Latince “amicus curiae” olarak ifade edilen “mahkemeye dost/yardımcı kuruluş” kavramı kapsamında Anayasa Mahkemesine basın mesleğinin yasadan nasıl etkileneceğine yönelik hukuki görüş iletilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca meslek örgütleri ve TBB’nin ortak bir komisyon kurarak dezenformasyon ve yalan haberin tanımı, suçlamayla karşı karşıya kalanların bilmesi gereken hukuki haklar, avukatların ve gazetecilerin yasayla ilgili akılda tutması gereken önemli noktalar gibi konuların yer aldığı bir kitapçık ve eğitim seti hazırlamasına karar verildi.
Meslek örgütleri temsilcileri hafta başında başlayan çalışma ziyaretleri kapsamında CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve anayasa profesörü, TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu ile de bir araya gelerek yasaya karşı hukuki görüşlerini aktardı.