Bilgin: Gazetecilere yönelik şiddete cezasızlık saldırıları cesaretlendiriyor

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin gazetecilere yönelik şiddetin cezasızlık görmesinin saldırıları cesaretlendirdiğini söyledi. “Meslektaşlarımıza yönelik her türlü şiddet olayında cezasızlık izlenimi verilmesine karşıyız. Gazeteci ölümleri en kapsamlı şekilde aydınlatılmalı ve sorumluları en ağır şekilde cezalandırılmalı,” dedi.

Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında yayımlanan Mart 2021 raporuna ilişkin yazılı açıklamasında, Mart ayında Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 31 Ocak 2007’de öldürülmesiyle ilgili dokuz yıldır süren yargılama sürecinde karar aşamasına gelindiğini kaydeden Bilgin, böylece gazetecilik meslek kuruluşları takibindeki davada iki eski emniyet müdürü hakkında müebbet, diğer sanıklara ağırlaştırılmış ve süreli hapis cezaları verildiğini anımsattı.

Dink ailesince yeterli bulunmadığını anımsatan Bilgin cinayeti tümüyle aydınlatmasa da mahkeme kararının önemli olduğunu vurgulayan Bilgin, Türkiye’de yaşanan tüm gazeteci, yazar cinayetleriyle ilgili kamuoyuna tatmin edici bilgilerin açığa çıkarılmasını beklediklerini söyledi. Bilgin, “Merhum Dink’in öldürülmesiyle ilgili de umuyoruz gerçekler tümüyle gün yüzüne çıkacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı almasıyla Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları açısından iç ve dış kamuoyunda endişe duyulduğunu ifade eden Bilgin, “Kadınlara yönelik şiddete sıfır tolerans gösterilmelidir,” dedi.

Mart ayında internet üzerinden yayınlanan haber ve yorumlara erişim engellemelerinin artarak devam ettiğini belirten Bilgin, “ÖiB Mart ayı raporumuzda detaylarıyla paylaşıldığı üzere erişim engelleme kararları basın ve ifade özgürlüğü açısından önemli sıkıntı başlığını oluşturmaya devam etti. Engelleme kararlarındaki artış eğilimi günümüzdeki sansür mekanizması oldu. CHP’nin resmi Twitter hesabında yer alan Hazine ve Maliye eski bakanı Berat Albayrak ve Merkez Bankası’nın dolar rezervi ile ilgili paylaşımlarına erişim kısıtlandı. Böylece muhalefet partileri ve temsilcilerinin açıklamalarına yönelik müdahale iyice belirginleşti. Ana muhalefet partisi CHP’nin bu konuyla ilgili siyasi kampanya yapabilmesi, bağımsız milletvekili Ahmet Şık gibi isimlerin yolsuzluklara ilişkin paylaşımlarına ve İfade Özgürlüğü Derneği’nin erişim engelleme kararları takibi çerçevesinde yaptığı açıklamalarına erişim engellendi” bilgilerini aktardı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, basın özgürlüğü açısından Özgürlük için Basın (ÖiB) raporlarında aylık olarak kayda geçtiği üzere gazetecilere yönelik adli süreçlerin Mart ayında hız kesmediğini açıklayarak, “Örneğin, OdaTV Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız’ın “yasak ve gizli bilgileri açıklamak” ile “yasak ve gizli bilgileri temin etmek” suçlarından ve TELE1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel’in “yasak ve gizli bilgileri temin etmek” suçundan cezalandırılmalarına karar verildi. Son tahliyeler ve listelerde yapılan güncelleme sonrasında, Mart ayı sonu itibarıyla hapisteki gazeteci sayısı tekrar 70’e geriledi. Buna göre Mart ayı sonunda cezaevlerinde hükümlü olarak 36 ve tutuklu olarak 34 olmak üzere 70 gazeteci bulunmaktadır” bilgisini verdi.

İfade özgürlüğü bakımından Anayasa Mahkemesi’nin Osman Kavala’nın tutukluluğuyla ilgili makul süreyi aştığı iddialarını kabul etmediğini anımsatan Bilgin, bunun uzun süreli tutuklu yargılamalar sorunuyla ilgili olumlu bir karar olmadığını dile getirdi. Salgın gerekçesiyle her türlü toplumsal etkinlik yasaklamalarına valilikler aracılığıyla ülke genelinde devam edildiğini kaydeden Bilgin, Boğaziçi Üniversitesi’nde yürütülen öğrenci ve akademisyen protestolarıyla ilgili de adli kontrol kararlarıyla cezalandırma politikası izlendiğini vurguladı. Bilgin, “Ne yazık kadın hak örgütleri ve kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararını protesto ettikleri toplumsal etkinlikler polis müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. Bazı müdahale görüntüleri Türkiye’nin kadına yönelik şiddetle mücadele edileceğine yönelik verdiği mesajlarla çelişirken, anayasal bir hak olan toplantı, gösteri, yürüyüş gibi etkinliklere müdahale ve yasaklamalar ifade özgürlüğü bakımından sorun olmayı sürdürdü” diye konuştu.

Bilgin, hem basın özgürlüğü hem de ifade özgürlüğü açısından “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasının sorun olmayı sürdürdüğünü bildirerek, Mart ayında Sendika.org yayın kurulu üyesi Ali Ergin Demirhan ve oyuncu Aydan Canbula hakkında ceza kararları alınmasını örnek gösterdi.

ÖiB Mart 2021 raporuna ve geçmiş aylara ilişkin raporlara ise, www.gc-tr.org, www.pressforfreedom.org ve media4democracy.org internet adreslerinden ulaşabilirsiniz.

ÖiB Mart 2021 raporuna buradan ulaşabilirsiniz. öib_mart_2021