“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”, kuruluş yıl dönümünde Gazeteciler Cemiyeti’nde kutlandı

Gazeteciler Cemiyeti, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nde 77’nci yaşını kutladı

10 Ocak “Çalışan Gazeteciler Günü” ve Cemiyetimizin kuruluşunun 77’nci yıl dönümü vesilesiyle Gazeteciler Cemiyet’inde bir resepsiyon düzenlendi. Cemiyet üyelerinin ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı etkinlikte duayen gazeteci Mustafa Cemal İstemi’ye başkanımız Nazmi Bilgin tarafından 2022 yılı meslek onur ödülü takdim edildi.

Cemre Polat/ANKARA

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” ve cemiyetimizin kuruluşunun 77. yıl dönümü vesilesi ile Gazeteciler Cemiyeti’nde bir kutlama resepsiyonu düzenlendi. Cemiyetimiz üyeleri ve çok sayıda basın mensubu, ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ ve 2022 yılı meslek onur ödülü takdim töreni için bir araya geldi. Resepsiyonda Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin tarafından mesleğinin 60’ıncı yılında duayen gazeteci Mustafa Cemal İstemi’ye meslek onur ödülü takdim edildi.

Genç gazeteciler Mekki Sait Esen, Niyazi Acun, Aka Gündüz, Bilal Akba, Adil Akba, Sebahattin Sönmez ve Muaffak Menemencioğlu’nun 1946 yılında dönemin Ankara Valisi Nevzat Tandoğan’a basın organlarındaki gazetecileri tek çatı altında toplamak, mesleki ve sosyal hakların savunuculuğunu yapmak, mesleğin gerekliliği olan hak ve özgürlükleri savunmak için kuruluşunu talep ettiği Gazeteciler Cemiyeti, aynı şiarla yoluna devam ederek 77 yılını doldurdu. Gazeteciler Cemiyeti’nin 77’nci yaş günü ve aynı zamanda Çalışan Gazeteciler Günü olan 10 Ocak’ta, cemiyet üyeleri ve basın mensupları bir araya geldi.

Cemiyet binasında düzenlenen resepsiyonun moderatörlüğünü üstlenen Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener, açılış konuşmasında “Gazeteciler Cemiyeti’nin 77. kuruluş yıl dönümü resepsiyonu, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ kutlaması ve 2022 yılı meslek onur ödülü takdim töreni için bir aradayız.  Ülkemizin ne kadar zor günlerden geçtiğini hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Basınımızın içine düşürüldüğü cendereden her birimizin omuz verdiği mücadeleyle, bir arada kalarak kurtulacağımıza inancımız tam. Sizlerin güveni ve desteğiyle, başkanımızın ve kıdemli üyelerimizin yol göstericiliğiyle cemiyetimiz önümüzdeki her zorluğu aşacaktır. Bugün cemiyetimiz, özlediğimiz güzel günler için sonuç alacak güçtedir. Çeşitli kaynaklardan sağladığımız fonlarla son 5 yılda toplam bedeli 7 buçuk milyon lirayı aşan destek, meslektaşlarımıza cemiyetimiz aracılığıyla dağıtılmıştır. Örneğin, İşsiz kalmış ya da serbest çalışan gazetecilerin haberlerine telif ödedik veya yayınlanmasını sağladık. Sadece 24 Saat Gazetesi’nde ve 9. Köy Dergi’sinde yayınladığımız telifli haber sayısı 668’e ulaştı. Sadece bu yöntemle tüm ülkeden 170 gazeteciye haberleri için ödeme yaptık, nefes olduk. Basın Evi desteğiyle 400’den fazla gazetecinin 2 bin 220 telifli haberinin yayınlanması sağlandı. 5 ayrı şehirde 5 basın evi açıldı, 60 haber platformu kuruldu. Tüm medya camiasında saygınlığı yüksek olan cemiyetimizin destekler için de bir kapı haline gelmesi en çok işsiz ve mesleğe devam etmek isteyen ama imkân bulamayan gazetecilerin hayata tutunmasına yardımcı oldu. Ayrıca basın özgürlüğü mücadelesinde de tüm basın örgütleriyle güçlü, saygın ilişkiler kurmaya özen gösterdik. Böylece çölleşen medya dünyasında geçtiğimiz beş yılda cemiyetimiz bir çekim merkezi haline geldi. Umudumuz yüksek, sizlerin güveniyle bu umudu diri tutacağız. Yeniden doğuşlara vesile olması dileğiyle, Cumhuriyetimizin 100. yılı, umutlarımızın daha çok arttığı bir yıl olacak. Bu yıl, karanlık ve yozlaşmış siyasetten, sansürcü ve cezacı yöneticilerden kurtulduğumuz bir yıl olacak” sözlerini aktardı.

Bilgin: “Cumhuriyetin etrafında kale olan tüm gazetecilerin Basın Bayramı kutlu olsun”

2022 Meslek Onur Ödülünü takdim etmek üzere konuşma yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, kalemini satmayan ve her zaman doğruların yanında olan tüm gazetecilerin gününü kutladı. Bir düzeni korumanın o düzeni kurmaktan daha zor olduğunu ifade ederek Mustafa Cemal İstemi’ye 60 yıllık meslekî hayatı boyunca aynı çizgide kaldığı için saygılarını dile getiren Bilgin, “Doğruları savunan, yanlışlar karşısında eğilmeyen gazetecilerin Basın Bayramı kutlu olsun. Patronun veya herhangi bir siyasi düşüncenin emrine değil, yalnızca mesleğinin emrine giren gazetecilerin bayramı kutlu olsun. Atatürk’ün ‘Türk basını, Cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluşturacaktır’ sözünden yola çıkarak bu kaleyi oluşturmaya çalıştık. Cumhuriyetin etrafında kale oluşturmaya çalışan tüm gazetecilerin Basın Bayramı kutlu olsun. Gazeteciler Cemiyeti olarak 77 yılı geride bıraktık. Ben cemiyet başkanı olmadan önce Beyhan Cenkçi’nin tecrübelerinden yararlanmak için ondan tavsiye istemiştim. O da bana ‘Korumak kurmaktan zordur’ demişti. Anladım ki gerçekten bir inancı korumak, kurmaktan daha zordur. Hem jürinin hem kurulun oy birliği ile seçtiği sayın İstemi ile yollarımız birçok yerde kesişti. O benim ustam, çünkü benden yedi sekiz yıl önce mesleğe başlamış. Ona hep imrenerek baktım. Mesleğine âşık olan, fotoğraf makinesini adeta vücudunun bir parçası olarak gören ve ona saygıyla bakan başka birisiyle karşılaşmadım. Bir meslekte 60 yıl kalabilmek çok zor bir iş. Yaşamım boyunca hep ‘İyi ki bu dünyaya gelmişim’ dedim. İyi ki Mustafa İstemi gibi büyük bir ustayla aynı dönemde gazetecilik yapmışım. İyi ki onu tanımışım” sözlerini aktardı.

Ödül için teşekkürlerini ileten Mustafa Cemal İstemi, “60 yıldır kameranın arkasındaydım. Şu an ilk kez kamera önündeyim, çok heyecanlıyım. Jüri üyelerine beni seçtikleri için teşekkür ediyorum. 60 yılımı taçlandırdınız. 5 farklı gazetede çalıştım ve her bulunduğum yerde, her geçtiğim yolda yeniden doğdum. Ödül için hepinize teşekkür ederim” dedi.

 

Mustafa Cemal İstemi

Mustafa Cemal İstemi, öğretmen bir baba ile ebe öğretmen bir annenin çocuğu olarak 5 Şubat 1943’te İstanbul Rami semtinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. 1960 yılında Başyazarlığını Ahmet Emin Yalman’ın yaptığı Vatan Gazetesi’nde Stajyer Foto Muhabiri olarak göreve başladı. Üç ay sonunda Genel Yayın Yönetmenliği’ni Cevat Fehmi Başkut’un yaptığı ve Nadir Nadi, Cemil Sait Barlas, Burhan Felek, Yaşar Kemal gibi isimlerin kadrosunda bulunduğu Cumhuriyet Gazetesi’ne transfer oldu. 1961 yılında ise aynı gazetenin Ecvet Güresin’in başında olduğu Ankara bürosunda görevine devam etti.

1968 yılında Kadri Kayabal’ın yönettiği Türk Haberler Ajansı’na transfer oldu. Burada ayrıca olarak United Press International (UPI) ve BBC için kameramanlık yaptı. 1974 yılında Genel Yayın Yönetmenliği’ni Nezih Demirkent’in yaptığı Hürriyet Gazetesi’ne transfer oldu. Gazetecilik hayatına daha sonra Altan Öymen, Uğur Mumcu’nun bulunduğu Anka Ajansı’nda devam etti. Daha sonra buradan transfer olarak Necati Zincirkıran’ın Genel Yayın Yönetmenliği’ni yaptığı Günaydın Gazetesi ve ek yayını olan Saklambaç Gazetesi Ankara Sorumlusu olarak görevini sürdürdü. 1977 yılında rahmetli Abdi İpekçi’ni ısrarı ile Milliyet Gazetesi’ne geçti. Daha sonra Güneş ve arkasından Sabah gazetelerinde görev yaptı. 1994 yılında tekrar Milliyet Gazetesi’ne döndü ve halen bu gazetenin Parlamento Foto Muhabiri olarak görevini sürdürüyor. Mustafa İstemi’nin çalıştığı gazetelerde yayımlanan çeşitli yazı ve röportajları bulunmaktadır. Ayrıca Ankara Gazeteciler Cemiyeti Gazetecilik ödülleri sahibidir. Evli ve iki çocuk babasıdır.