“Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu” kamuoyuna sunuluyor

Nisan ve Eylül aylarında gerçekleştirilen Medya Konferansları ve çalıştaylarda, Medya Dayanışma Grubu üyesi meslek örgütlerinin, çalışma gruplarının, hukuk ve iletişim akademisyenlerinin uzun soluklu çalışmasının sonuç bildirgesi olan metin: “İfade ve Medya Özgürlüğü”, “Dijitalleşme ve Fikri Haklar” ve “Çalışma Yaşamı” başlıklarında gazetecilerin sorunlarına çözüm önerileri getiriyor.

Ankara’da, Gazeteciler Cemiyeti’nde 6 Aralık saat 18.00’de gerçekleşecek olan tanıtıma davetlisiniz.

Adres: Üsküp Caddesi no:35 Çankaya/ANKARA

Fiziki Katılım Formu için tıklayınız.

 

“Declaration on Journalists’ Rights and Freedoms” is being presented to the public

The final statement of the long-term work of the Media Solidarity Group’s members, professional organizations, working groups, and faculty of law and communication academics, was developed during the Media Conferences and workshops held in April and September. The declaration offers solutions to journalists’ issues under the headings of: “Freedom of Expression and Media,” “Digitalization and Intellectual Property Rights,” and “Working Life.”

You are invited to the presentation, which will take place on December 6th at 18:00 at the Associations of Journalists in Ankara.

Address: Üsküp Caddesi No: 35, Çankaya/ANKARA.

*Simultaneous translation from Turkish to English will be provided throughout the event. / English-translated and hard-copy version of the declaration text will be available at the event.

Please click here to fill out the registration form. 

Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu

Tanıtım Etkinliği Programı

6 Aralık 2024, Cuma

 

18.00 – 18.10: Karşılama

18.10 – 18.20: Açılış Konuşması

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Nazmi Bilgin

18.20 – 18.30: Deklarasyon Süreci, Anlamı ve Beklentilerimiz

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici

18.30 – 18.40: Dönüşüm ve Arayışlar Döneminde Deklarasyonun Anlamı

A.Ü. İLEF, Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Kaderoğlu Bulut

18.40 – 18.50: Gazetecilerin Sorunlarının Çözülmesinde Örgütlenmenin Önemi

TGS Başkanı Gökhan Durmuş

18.50 – 20.30: Kokteyl

 

Journalism Rights and Freedoms Declaration

Event Program

Friday, December 6, 2024

18:00 – 18:10: Welcome Reception

18:10 – 18:20: Opening Speech

Nazmi Bilgin, President of the Association of Journalists

18:20 – 18:30: The Declaration Process, Its Significance, and Our Expectations

Faruk Bildirici, Media Ombudsman

18:30 – 18:40: The Meaning of the Declaration in the Era of Transformation and Search

Dr. Çağrı Kaderoğlu Bulut, Faculty of Communication, Ankara University (AÜ İLEF)

18.40 – 18.50: Importance of Unionization in Solving of the Problems of Journalist

President of the Turkish Journalist Union (TGS) Gökhan Durmuş

18:50 – 20:30: Cocktail Reception

 

Basın Açıklaması: Medya Dayanışma Grubu’nun paydaşlarının katkılarıyla gerçekleşen “Medya Konferansı 2024 – Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” ve “Medya Konferansı 2024/2 – Gazeteciliğin Dönüşümleri ve Arayışlar” kapsamında sürdürülen çalışmalar sonucunda gazeteciliğin içinde bulunduğu sorunları tespit eden ve çözüm önerilerini sunan “Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu” 6 Aralık 2024 tarihinde yayınlanacaktır.

Deklarasyonun muhataplarının çoğalması; gazeteciler, iletişim akademisyenleri, diplomatik temsilciler arasında yaygınlaşması ve geniş kitlelere ulaşması adına Medya Dayanışma Grubu’nun iş birliği ile 6 Aralık Cuma saat 18.00’de Gazeteciler Cemiyeti’nde Deklarasyon tanıtım etkinliği ve kokteyl gerçekleştirilecektir.

Deklarasyon Gazetecilerin Taleplerini Merkeze Alıyor
Gerçekleştirilen çalıştay ve konferansların bir çıktısı olarak, aylar süren bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan “Gazeteciler Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu” gazetecilerin sorunlarını merkeze alıyor. Tespit edilen sorunlara gazetecilerin çözüm önerilerini sunan Deklarasyon “İfade ve Medya Özgürlüğü”, “Dijitalleşme ve Fikri Haklar” ve “Çalışma Yaşamı” olmak üzere üç bölümden ve toplam 20 başlıktan oluşuyor. Gazetecilerin uzun yıllardır yaşadığı sorunlardan dijitalleşme süreçleriyle birlikte gelişen yeni süreçlere kadar pek çok sorun deklarasyonun kapsamında yer alıyor ve gazetecilerin talepleri maddeler halinde sıralanıyor.

Geniş Katılımlı ve Uzun Erimli Bir Çalışma
Deklarasyonun oluşması uzun bir çalışma sürecine dayanıyor. Gazetecilerin koşullarını irdelemek, sorunları saptamak, gazeteci hak ve özgürlükleri için mücadeleye girişmek ve dönüşüme öncülük etmek için yol haritası çıkarmak amacıyla 26-27 Nisan 2024’te “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” başlıklı bir çalıştay ve konferans düzenlendi. Bu konferansta yürütülen tartışmalarda dile getirilen görüş, eleştiri, öneri ve her tür katkı “Gazetecilik Hak ve Özgürlükler deklarasyonunda toplandı.19-20 Eylül 2024’te düzenlenen ikinci çalıştay ve konferansta taslak metin yeniden tartışmaya açılarak olgunlaştırıldı. Deklarasyon, düzenlenen ikinci konferansın ardından metin son kez gazetecilik örgütleri ve gazetecilerin değerlendirmelerine açılarak nihai halini aldı.

Deklarasyon, Örgütlü Mücadele Çağrısıdır
Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Disk Basın İş, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği ve Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin oluşturduğu Medya Dayanışma Grubu’nun düzenlediği çalışmalar sonucunda ortaya çıkan Deklarasyonun tamamlanmasında pek çok meslek örgütü, gazeteci, akademisyenler ve hukuk insanları katkı verdi. Deklarasyonun sunuş metninde şu ifadelere yer verildi:

“İktidarın gazeteciliği sınırlandıracak yeni yasal düzenlemeler hazırladığı zorlu bir döneme girerken hak ve özgürlük mücadelemizde rotamızı kaybetmemizi önleyecek, taleplerimizi belirginleştirecek bir yol haritamız var artık elimizde.

Eleştirel ve bağımsız gazetecilik, çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Talep ettiğimiz hak ve özgürlükler, topluma karşı görev ve sorumluluklarımızı yerine getirebilmek içindir. Bizim özgürlüğümüz, vatandaşların bilgi edinme hakkını kullanabilmeleri ve doğru bilgilendirilmelerinin ön koşuludur.

“Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu”, çalışma haklarımızı ve medya özgürlüğünü yeniden kazanmak için tüm meslektaşlarımıza örgütlü mücadele çağrısıdır. Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonunun tanıtım etkinliğine davetlisiniz.

Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu etkinlik salonunda katılımcılara dağıtılacaktır.

Yer: Gazeteciler Cemiyeti, Çankaya, Üsküp Cd. 35/A, 06690 Çankaya/Ankara
Tarih: 06 Aralık 2024
Saat: 18.00