Gazeteciler Cemiyeti Meslek Onur Ödülü bu yıl, gazeteciliğe ve iletişim dünyasına birbirinden önemli eserler armağan eden, mesleğe yaptığı katkılarla gazeteciliğin gelişmesini sağlayan duayen iletişim insanı, gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz’a verildi.
Bilgin: “Hıfzı Topuz ülkemizde iletişim dünyasının yüz akı, mesleğimizin büyük öğretmenidir. Onun eserleri ve katkılarıyla gazeteciliğimizin yolu aydınlanmıştır. Meslek Onur Ödülü’nü sayın Topuz’a sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”
Haber Merkezi
Ankara – Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği (AB) desteğiyle yürüttüğü Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi (M4D) Projesi çerçevesinde verdiği “Gazeteciler Cemiyeti Meslek Onur Ödülü”nün, jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucu bu yıl, gazeteciliğe ve iletişim dünyasına birbirinden önemli eserler armağan eden, mesleğe yaptığı katkılarla gazeteciliğin gelişmesini sağlayan duayen iletişim insanı, gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz’a sunulmasına oy birliğiyle karar verildi. Bu yıl üçüncü kez verilecek olan “Gazeteciler Cemiyeti Meslek Onur Ödülü” Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulunca oy birliğiyle onandı. Ödül takdim töreni Gazeteciler Cemiyeti’nin M4D Projesi çerçevesinde Mart 2022’de düzenleyeceği “Yıllık Medya Konferansı”nda gerçekleştirilecek.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Haziran ayında 51 basın sivil toplum kuruluşu, sendikaları ve önde gelen gazetecilerden Kasım ayı sonuna kadar bir veya iki ismi aday göstermelerini istemiştik. Öneri getirmesini istediğimiz cemiyetler, sendikalar ve meslek duayenlerinden 23 adayın ismini içeren öneriler aldık. Bu önerilerin birçoğunda ya birinci ya da ikinci olarak Hıfzı hocamızın ismi vardı” dedi.
Bilgin, açıklamasında, yapılan detaylı değerlendirme sonucunda meslek kıdemlilerinden, akademi dünyasından ve basın meslek örgütlerinden oluşan 2021 Meslek Onur Ödülü jürisi bu yıl ödülün Hıfzı Topuz’a sunulmasına konsensüsle karar verdiğini, Cemiyet Yönetim Kurulu’nun da Aralık ayı toplantısında bu kararı oybirliği ile onadığını aktardı.
Topuz’un Türkiye’de gazeteciliğe sayılamayacak kadar çok katkı verdiğini hatırlatan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, “Meslektaşlarımızın büyük çoğunluğu gibi Cemiyetimiz de ödül jürisi de aynı görüşte birleşti. Ülkemizde basın, yayın ve iletişim alanında ürettiği eserlerle Hıfzı Topuz, bir basın çınarıdır. Basın tarihimizi de kaleme alan Topuz, eserleriyle Türkiye’de gazeteciliğin dününü ve bugününü anlatıp gelecekte nasıl olması gerektiği üzerine en güçlü kaynağı oluşturmuştur. 2021 yılı Meslek Onur Ödülü’nü sayın Topuz’a sunmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Gazeteciler Cemiyeti Meslek Onur Ödülü’nün, koronavirüs salgını nedeniyle Topuz’un evinde gerçekleşecek küçük bir törenle verileceğini ancak Mart ayında toplanacak M4D Üçüncü Medya Konferansı sırasında ayrıca bir tören düzenleneceğini belirten Bilgin, bu ödülün daha önce duayen gazeteciler Altan Öymen ve Bekir Coşkun’a verildiğini hatırlattı.
Hıfzı Topuz kimdir?
1923 yılında İstanbul’da doğan Hıfzı Topuz, Galatasaray Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirmesinin ardından Strazburg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans yaptı. Bu kentte hukuk fakültesinde gazetecilik doktorası yapan ilk kişi olan Topuz, 1947 yılından itibaren Türkiye’de gazeteciliğe başladı.
Hıfzı Topuz, 1958 yılına kadar Akşam gazetesinde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdürü ve genel yayın yönetmeni olarak çalıştı. İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın kurucuları arasında olan Topuz, bir süre sendikanın başkanlığını da yürüttü.
Topuz’un çalışmaları dünya çapında sürdü. Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde İletişim Sektöründe Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak görev yaptı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nda İletişim Sektörü Başkanlığında bulundu.
Uluslararası gazeteci örgütleri arasında mesleki iş birliği, basın ahlakı, gazetecilik eğitimi ve gazetecilerin korunması projelerini yöneten Hıfzı Topuz, Afrika ülkelerinde, Hindistan’da, Filipinler’de gazetecilik eğitimleri düzenledi, Kara Afrika’da Kırsal Basın projesini oluşturdu.
Topuz, 1962 yılında, bugünkü adı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi olan Basın Yayın Yüksek Okulu’nun kuruluşu için UNESCO merkezinde ilk projeleri hazırladı. 1986 yılında İletişim Araştırmaları Derneği’ni kurdu.
TRT’de Radyolardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Anadolu, Galatasaray, İstanbul üniversitelerinde siyasal iletişim ve basın tarihi alanında öğretim görevlisi, Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde yazar olarak görev yaptı.
Edebiyat ve tarih alanında da pek çok esere imza atan Hıfzı Topuz’un 18 romanı okurla buluştu. Topuz, aralarında Basın Sözlüğü (1968), Basında Tekelleşmeler (1989), Yarının Radyo Televizyon Düzeni (1990), Uluslararası İletişim (1985), Yakın Dönem Türk Basın Tarihi (Recep Yaşar ile, 2020) gibi eserlerin de olduğu 17 araştırma kitabını literatüre kazandırdı. Topuz bu eserlerinin yanı sıra, dokuz anı kitabıyla yakın Türkiye tarihine, toplumsal çalkantılara ve gazeteciliğe ilişkin belge oluşturdu.