Bilgin: 2022 yılında iletişim özgürlüğü yok sayıldı

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Türkiye’nin 2022 yılını basın ve ifade özgürlüğü alanında mevzuat düzenlemeleri ve yargı kararlarıyla demokrasiyi gölgeleyen gelişmelerle geride bıraktığını belirterek, “Anayasa’nın 28’inci maddesindeki ‘basın hürdür’ hükmüne ve evrensel ‘halkın haber alma hakkı’ ilkesine rağmen iletişim özgürlüğüne aykırı uygulamalar yıl boyunca devam etti. Maalesef seçim yılını ülkemiz ve demokrasimiz için derin endişeler duyarak karşıladık ama mücadelemizi de sürdürüyoruz” dedi.

Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında yayınlanan 2022 yılı raporuna ilişkin yazılı açıklamasında, 2014 yılından bugüne aralıksız şekilde basın ve ifade özgürlüğü aleyhine gelişmeleri günü gününe not ettiklerini anımsattı. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2022 yılında ihlallere ilişkin her ayın sonunda aylık rapor açıklamalarında gerekli eleştirileri ve uyarıları paylaştıklarını vurgulayan Bilgin, “Ne yazık ki eleştiriler, uyarılar sonuç vermediği gibi denetim ve baskı giderek artmaktadır. Hükümetin ya da Cumhurbaşkanı’nın kararlarına katılmamak ve bunu çeşitli biçimlerde ifade etmek Anayasa güvencesinde olmasına rağmen demokrasinin en temel ilkeleri yok sayılmaktadır. Daha da endişe verici olan bu uygulamaların bağımsız kurumları da baskı aracı haline getirmesidir. Demokrasiyi ayakta tutması beklenen kurumlar bu niteliklerini yitirmektedir. Sizlerle de paylaştığımız 2022 yılına ilişkin özet metnimiz de durumun ne kadar endişe verici olduğunu gözler önüne sermektedir. Kritik seçimler arifesinde, ülkemizi basın ve ifade özgürlüğü tartışmalarından uzak tutacak gelişmeler yaşanmasını diliyoruz” diye konuştu. Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş’in 30 Aralık’ta başkentte silahlı saldırıyla öldürülmesini de üzüntüyle karşıladıklarını belirten Bilgin, “Ateş’in öldürülmesiyle seçim yılına siyasi suikast gölgesi düşürülmesini ise çok üzücü bir son gelişme olarak algılıyoruz” ifadesini de kullandı.

Bilgin, ÖİB aylık raporları itibariyle 2022 yılı boyunca özellikle yolsuzluk, usulsüzlük haberlerine yönelik erişim engellemesi kararlarıyla sansürleme eğiliminin hız kesmediğini belirterek, “Yıl içerisinde konser, tiyatro, festival gibi etkinlikler yanı sıra basın açıklaması ve yürüyüş eylemleri de mülki idari amirleri kararlarıyla yasaklandı. ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla adli süreçlerde gazetecilerin yanı sıra farklı kesimlerden yurttaşlar suçlamalara maruz kaldı. Basın özgürlüğüne aykırı yargılamalar sonucunda Aralık ayı sonunda cezaevlerindeki gazetesi sayısı 43 olarak bildirildi. Ancak ay içerisinde gazeteciler aleyhine yeni hapis cezası kararları alındığı görüldü. Medya Dayanışma Grubu olarak Meclis’te yanlışlığını anlatmaya çalıştığımız ve hukuki mücadele yürüttüğümüz dezenformasyon gerekçeli ‘Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ kapsamında Türk Ceza Kanunu’na ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçu maalesef eklendi. Anayasa Mahkemesi’nin bu maddeyle ve diğer maddelerle ilgili başvuruyu bu yıl görüşecek. Yüksek Mahkemenin yürütmenin durdurulması ve iptali yönünde karar almasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

ÖiB 2022 yılı raporuna ve geçmiş aylara ilişkin raporlara www.gc-tr.org, www.pressforfreedom.gc-tr.org ve www.media4democracy.org internet adreslerinden ulaşabilirsiniz.

ÖiB_2022 yılı raporu