Beyhan Cenkçi’yi andık
Nazmi Bilgin: “Yaşadığım süre boyunca bu vefa borcunu ödeyeceğim”
Gazeteciler Cemiyeti’nin unutulmaz başkanlarından Beyhan Cenkçi, hayata veda edişinin 30’uncu yılında Antalya’nın Kaş ilçesindeki anıt mezarı başında düzenlenen törenle anıldı. Törenden sonra, her yıl olduğu gibi Kaş’taki Süleyman Çavuş Camii’nde, öğle namazından sonra mevlit okutuldu.
Cemre Polat/ KAŞ
30 yıl önce sonsuzluğa uğurladığımız Gazeteciler Cemiyeti’nin bir önceki Başkanı Beyhan Cenkçi’yi Antalya’nın Kaş ilçesindeki kabri başında andık. Anma törenine Cenkçi ailesi, yakınları, sevenlerinin yanı sıra çok sayıda Cemiyet Üyemiz, meslektaşımız ve Kaş halkı katıldı. Cenkçi’nin kabri başındaki anma törenine müteakip, Kaş’taki Süleyman Çavuş Camii’nde öğle namazından sonra her yıl olduğu gibi mevlit okutuldu.
9’uncu Cemiyet Başkanımız Beyhan Cenkçi, vasiyeti üzerine 17 Mart 1993’te Kaş’ta toprağa verildi. Kaş’ın tanıtılması için büyük işler yapan ve vefat ettiği günden bu yana her 17 Mart günü Yüzbaşı Hasan Fehmi Sokullu mezarlığındaki kabri başında anılan Cenkçi, ailesi; dostları, yakınları, sevenleri ve meslektaşları tarafından 30’uncu kez yad edildi.
Anma törenine Cenkçi’nin yeğeni Cenk Cenkçi, eşi ve sevenlerinin yanı sıra Cemiyetimizden, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Başkan Yardımcıları Ertürk Yöndem ve Yusuf Kanlı, Yönetim Kurulu üyesi ve Mali Sekreter Ali Topçu, Yönetim Kurulu üyeleri Ali Oruç, Güray Soysal, Denetim Kurulu Başkanı Doğan Bulgun, Denetim Kurulu üyeleri Ertuğrul Bülent Danacı ve Süreyya Oral, Onur Kurulu Üyesi ve Bursa eski Milletvekili Fethi Akkoç, Seçici Kurul Üyesi Seçil Keskin, Cemiyetimiz üyesi Olgunay Köse, Cahit Dingil ve çok sayıda Cemiyet Personeli katıldı. Ayrıca törende, Kaş Eski Belediye Başkanı Emin Erdem ve ilçenin sivil erkanı ile ileri gelenlerinin yanı sıra Kaş protokolünden isimler de yer aldı.
Anma töreni sonrasında Kaş Merkez Süleyman Çavuş Camii’nde Cenkçi için mevlit okundu. Mevlidin ardından Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Cemiyet Heyetimizi makamında ağırladı.
Bilgin: “Buraya gelmediğim bir 17 Mart olursa, bilin ki ölmüşümdür”
Kaş’ın Türkiye ve dünyada tanıtımında önemli katkıları olan ve vasiyeti üzerine ilçede defnedilen Beyhan Cenkçi için “Hiç eğilmemiş ve bizlere de eğilmemeyi öğretmiş, basın ve ifade özgürlüğü çabalarını miras aldığımız; Cemiyetimize büyük katkıları olan önceki başkanımız Beyhan Cenkçi’yi ölümünün 30’ucun yılında anıyoruz” diyen Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, anma töreni vesilesiyle bir konuşma yaptı. Bilgin, “Yalnızca meslek değil, hayatta da hocam olan Beyhan Cenkçi’yi anıyoruz. Onu toprağa vereli 30 yıl geçti, 30 yıldır her 17 Mart’ta onu ziyaret ediyoruz. Eğer bir yıl beni burada göremezseniz, bilin ki ölmüşümdür. Yaşadığım süre boyunca bu vefa borcunu ödeyeceğim. 30 yıldır beni hiç yalnız bırakmayan 3 kişiye özel olarak şükranlarımı sunmak istiyorum. Fethi Akkoç, Emin Erdem ve burada inşaata başladığımız ilk günden beri yanımızda olan İnşaat Ustası Osman Bey, tam 30 senedir her 17 Mart’ta bana eşlik ediyor. Bu benim vefa borcum, görevim ama onlar hep burada oldular, teşekkür ediyorum” dedi.
“Cenkçi, bize bir turizm belediyesinin nasıl yaratılacağını öğretmiş oldu”
Beyhan Cenkçi’nin Kaş’ın gelişimi için verdiği mücadeleden söz eden Bilgin, “Beyhan Bey, hayatımda gördüğüm en ufku geniş adamdı. Buraya geldiğimizde yarımadaya giden yol, eski hastanede bitiyordu. Yarımadada çok büyük bir maki örtüsü vardı, orada durduk ve ‘Burası benim arsam, buraya ev yapacağım’ dedi. ‘Çıldırmış’ diye düşündüm ama oraya o evi yaptı ve yeni bir ufuk açtı. ‘Olmaz’ denilen şeyi yaptı. Buradaki arsaları Cemiyet’in imkanlarıyla aldık, devletin desteği yoktu. Elektrik yoktu, su yoktu. Elektrik, biz geldiğimizde saat 11’de kesiliyordu.
Biz olmasaydık da Kaş, belki yine bugünkü Kaş olacaktı ama belki 30 sene sonra olacaktı. Alain Delon gibi ünlüleri buraya getirerek gazetelerde haber yaptık ve bir Kaş merakı uyandırdık. Tüm bunlar sayesinde Kaş bugünlere geldi. Bu çabalar, Cemiyet üyelerinin hayatını kurtardı, çocukları okuttu ve hepimizin hayatına dokundu. Hepsinden önemlisi Cenkçi, bize bir turizm belediyesinin nasıl yaratılacağını öğretmiş oldu. Onun için Beyhan Bey’e minnetlerimizi iletiyorum. Kader, beni de Kaş’a getirdi. Buraya sık sık uğrarım ve mezarı başında ona yaptığımız işleri anlatırım” dedi.
“Bu vefayı bizden sonraki kuşağa aktaracağız”
Cenkçi’nin basın özgürlüğü mücadelesine katkılarından söz eden bilgin, “Beyhan Bey, hayatında hiç eğilmemiş bir adam ve bunun bedelini hapis yatarak ödedi. Bize öğrettiği en önemli şey, korkmamamız gerektiği” dedi. Vefa duygusunu yaşatan son nesil olduklarını ifade eden Bilgin, “Cemiyetin bugün geldiği yerde, basın özgürlüğü mücadelesinde, onun çok büyük etkisi vardır. Beyhan Ceknçi’yi yalnızca anmıyoruz, onu özlüyoruz. Özlemimiz hiç bitmeyecek. İyi ki böyle bir başkanımız vardı. İyi ki ben de bu Cemiyet’in başkanıyım, iyi ki vefayı yaşatan dostlarımız var. Biz de bu vefayı bizden sonraki kuşağa aktaracağız” diye konuştu.
Emin Erdem: “Cenkçi’nin mezarının burada olması, onun bir kaş sevdalısı olduğunu kanıtlıyor”
Kaş Eski Belediye Başkanı Emin Erdem de Beyhan Cenkçi’yi minnet ve özlemle andıklarını ifade ederek, Cenkçi ile dostluğundan söz etti. Erdem “Kaşlılar olarak Beyhan Cenkçi’nin yaptığı hizmetleri hiçbir zaman unutmayacağız” diye konuştu.
Erdem, Beyhan Cenkçi’nin kendisini Kaş’a adayan bir kişi olduğunu belirterek, “Kaş’ın bugüne gelişinin her aşamasında Cenkçi’nin ve Gazeteciler Cemiyeti’nin büyük katkıları vardır. Her 17 Mart’ta burada toplanıyoruz. Beyhan Bey’in Kaş sevdalısı olduğunu bilen ve gören birisiyim. Belediye Başkanı olduğum dönemde onunla çok günlerimiz geçti. Kaş, turizmde iyi bir yere geldiyse onun katkılarıyladır. Ankara’da boş bir günü varsa beni arayıp ‘Emin Bey, 7 8 saatte kadar oraya geliyorum’ derdi. O günlerde Kaş’ın turizmde iyi bir yere gelmesi için yerel yöneticilere de çok destek verdi. Cenkçi’nin mezarının burada olması da onun bir kaş sevdalısı olduğunu kanıtlıyor. Nazmi Bilgin ve ekibinin de yıllardır belediyemize verdiği katkıların şahidiyim, mücadelelerine tanık oldum. O dönemde milletvekili olan Fethi Akkoç Bey’in de katkılarını unutmam mümkün değil. İyi ki varsınız. Kaş, sizin sayenizde gelişiyor ve büyüyor” dedi.
Beyhan Cenkçi
Gazeteciler Cemiyeti’nde 25 yıl boyunca aralıksız olarak başkanlık görevi üstlenen Beyhan Cenkçi, 1935 yılında Bursa’da doğdu. Eğitimini İngiltere’de Gazetecilik Okulu ve ardından ABD St. John’s College Toplum Yönetimi bölümünde tamamlayan Cenkçi, mesleğe 1954 yılında Ankara’da yayınlanan Medeniyet Gazetesi’nde başladı. Ardından Yenigün, Ulus, Ankara Telgraf, Ankara Ekspres, Dünya Gazetesi’nde muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü, yazarlık ve başyazarlık, genel yayın müdürlüğü yaptı.
212 sayılı Basın İş Yasasının gerçekleşmesinde büyük katkısı oldu. Cenkçi ayrıca beş yıl boyunca Gazeteciler Sendikası Başkanı olarak görev yaptı. Bunların yanında Anadolu Ajansı Genel Müdür Danışmanlığı, Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyeliği ve Yönetim Kurulu Üyeliği, Dünya Gazetesi Yöneticiliği ve Yazarlığı, Söz Dergisi sahipliği, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliği, UNESCO Millî Komisyonu Basın Komitesi Üyeliği, Gazeteciler Sendikası Başkanlığı yaptı.
Cumhurbaşkanı tarafından Cumhuriyet Senatosuna Kontenjan Senatörü olarak atandı. Basın Ankara SBF Basın-Yayın Yüksek Okulu’nun kurucularından olan Cenkçi, basına verdiği önemle beraber genç gazetecilerin eğitimine de katkı sağladı ve onlar için birçok olanak yarattı. 1988’de Basın Şeref Belgesi alarak yılın en başarılı gazetecisi seçildi.
25 yıllık başkanlık döneminde cemiyetin gelişiminde büyük rol oynayan Cenkçi’nin meslekteki başarılarının yanında Kaş ilçesinin Türkiye ve dünya turizmine tanıtılmasına katkı sağladığı da biliniyor. Beyhan Cenkçi, vasiyeti üzerine 17 Mart 1993’te Kaş’ta toprağa verildi.