TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ “terör örgütü propagandası yapma” suçlamasıyla 86 gündür tutuklu. Tutuklu gazeteci Merdan Yanardağ, “hukuksuzluk ve zorbalıklara boyun eğmeyeceğim” diyerek dayanışma ve birliktelik mesajı yolladı.

Bilgin, 4 Ekim’de görülecek Yanardağ’ın duruşmasına basın örgütlerinin, sivil toplum temsilcilerinin birlikte katılarak dayanışmalarını sergilemelerinin ülke demokrasinin, ifade ve basın özgürlüğünün savunulması açısından çok önemli olacağını vurguladı.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, ‘4 Soru 4 Yanıt’ programında AKP’nin Abdullah Öcalan ile yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğu görüşünü anlatmak için kullandığı sözlerinin bağlamından kopartılarak sosyal medyada dolaşıma sokulmasının ardından “terör örgütü propagandası yapma” suçlamasıyla hukuksuzca tutuklanmıştı.

Yanardağ, üyesi olduğu Gazeteciler Cemiyeti’ne ve Başkan Nazmi Bilgin’e mesaj yolladı. Yanardağ, Gazeteciler Cemiyeti avukatı Mustafa Gökhan Tekşen aracılığıyla “dayanışma ve birliktelik” mesajını iletti.

Haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklandığını vurgulayan Yanardağ, “İktidarı eleştirdiğim konuyla suçlamak gibi, akıl dışı bir kumpas kurmaya çalıştılar” dedi.  “Ergenekon tertibini nasıl bozduysak, bu kumpası da öyle boşa çıkaracağız” diyen Yanardağ, “Keşke Yunan kazansaydı’ diyenler bizim yurtseverliğimizi sorgulayamaz” ifadelerini kullandı.

“Hukuksuzluklara ve zorbalıklara boyun eğmeyeceğim”

Hukuksuzluklara ve zorbalıklara boyun eğmeyeceğini belirten Yanardağ, “Beni tutuklayarak, esas olarak bağımsız medyaya gözdağı verip susturmaya ve toplumu sindirmeye çalıştılar. Ancak bu amaçlarına ulaşamayacaklar” dedi.

“Gazetecilik yapmak suç değildir”

Yanardağ, gazetecilik yapmanın suç olmadığını söyleyerek, “Düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanmak, anayasanın teminatı olan haklarımızın gereğini yapmak suç değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’e ve Gazeteciler Cemiyeti’ne teşekkürlerini ileten Yanardağ, “Dayanışmanız benim için çok değerli. Mutlu oldum, güç verdiniz” mesajını yolladı.

“Gerçekte hapsedilen ifade özgürlüğüdür”

Tutuklu gazeteci Merdan Yanardağ’a gönderdiği mesajda ise Gazeteciler Cemiyeti Nazmi Bilgin, “Değerli dostum, fiziki olarak hapiste olan sizseniz de, gerçekte hapsedilen özgür basın, ifade özgürlüğü, baskılara, bezdirme kampanyalarına direnen gazetecilik onurudur” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti, Adalet Bakanlığına birçok kez Merdan Yanardağ’ı ziyaret etmek için izin talebinde bulunmuş ancak Bakanlık tarafından henüz bir geri dönüş yapılmamıştı. Bilgin, ziyaretin amacının Yanardağ’a “Ne kadar baskı yapılırsa yapılsın Gazeteciler Cemiyeti sizin yanınızda ve sizinle dayanışma içerisindedir. Sesinin kısılmasına izin vermeyeceğiz” mesajını iletmek olduğunu belirtti.

“Barış Pehlivan’ın yanındayız”

Bilgin, “Barış Pehlivan arkadaşımızın da yanında olduğumuzu tekrarlamak istiyorum” diyerek “Cemiyetimiz Avukatı Tekşen Barış arkadaşımızı da ziyaret edecekti ancak ‘izinde’ olduğundan bu ziyaret mümkün olmadı, ancak Hatay Milletvekili Can Atalay ve şehir planlayıcısı Tayfun Kahraman’ı da ziyaret ederek hürriyetlerinin kısıtlanması karşısında dayanışma duygularımızı iletti” dedi.

Bilgin, adi suçlulara dahi uygulanan denetimli serbestlikten gazetecinin yararlandırılmaması utanç verici olduğunu vurgulayarak “Adalet Bakanlığının kalemini eleştiri için kullanan gazetecilere karşı da duyarlı davranmasını talep ettiğimizi bir kez daha belirtiyorum” ifadelerini kullandı.

 

“Can Atalay’a Hatay ilinin sesi olmasına imkan verilmeli”

Seçilmiş milletvekilinin dokunulmazlığını yürürlüğe koymamanın büyük bir demokrasi bühtanı olduğunu belirten Bilgin, “Seçildiği halde Anayasaya ve teamüllere aykırı bir şekilde hapiste tutulan Hatay Milletvekili Can Atalay’a bu ziyaretle sevgi ve saygılarımızı bir kez daha ilettik, bir an önce bu demokrasi ayıbının ortadan kaldırılarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, çok zor bir dönemden geçmekte olan Hatay ilimizin sesi olmasına imkân verilmesini talep ettiğimizi tekrarladık” dedi.

“Demokrasinin en sağlam temelleri serbest eleştiridir”

Demokrasinin en sağlam temelleri serbest eleştiri ile oluştuğunu aktaran Bilgin, “Çağdaş bir demokraside ifade ve basın özgürlüğü yaşamsal önemdedir” vurgusunda bulundu.

Bilgin, “Değerli dostum Yanardağ’ın en kısa zamanda beraatini kutlayacağımıza inanıyorum” dedi.

“Gün dayanışma günüdür”

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, gazeteci örgütlerinin, sendikaların ve ülkenin sivil toplum örgütlerinin ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, kişisel haklar ve hürriyetler konularında dayanışma içerisinde birlikte hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Bilgin, 4 Ekim’de görülecek Yanardağ’ın duruşmasına basın örgütlerinin, sivil toplum temsilcilerinin birlikte katılarak dayanışmalarını sergilemelerinin ülke demokrasinin, ifade ve basın özgürlüğünün savunulması açısından çok önemli olacağını vurguladı.