Türkiye’de 2021 yılının 11 ayında Anıtsayaç verilerine göre 353, Bianet Çetele verilerine göre ise 285 kadın öldürüldü. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre ise geçtiğimiz Kasım ayında 25 kadın yakınları tarafından katledildi. Platform verilerinde, Kasım ayında işlenen kadın cinayetlerinin %44’ünün evde işlendiği açıklandı.
Ev güvenli alan olmaktan çıktı
Geçtiğimiz günlerde 25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü kapsamında kadınlar birçok ilde şiddete dur diyebilmek için eylem düzenledi. Türkiye, bu yıl 25 Kasım’ı İstanbul Sözleşmesi olmadan karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla 1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesinden resmen çekildi. Erdoğan’ın bu kararının ardından kadınlar ülke genelinde ‘’İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’’ eylemleri yaparak karara tepki göstermişti. İktidar tepkilere rağmen geri adım atmadı. Bu yılın ilk 11 ayında AnıtSayaç verilerine göre 353 Bianet Çetele verilerine göre ise 285 kadın öldürüldü. Kadın cinayeti verilerini kamuoyuyla paylaşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre ise Kasım ayında 25 kadın katledildi. Platform verilerine göre Kasım ayında işlenen cinayetlerin %44’ü evde işlendi. Kadınlar için ev güvenli alan olmaktan çıktı. Platformun 11 ay boyunca açıkladığı verilere göre cinayet yerleri ve kurbanların yaşları ise şöyle:
Ocak: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre 2021 yılı Ocak ayında 23 kadın öldürüldü. Ocak ayında öldürülen kadınların %70’i evlerinde katledildi.
Şubat: 2021 yılı Şubat ayında 28 kadın öldürüldü. Katledilen kadınların yaş grubunda yüzde 53’le 36-65 yaş arası çoğunluğu oluşturuyor. Geçtiğimiz Şubat ayında da işlenen kadın cinayetlerinin yüzde 57’si evde işlendi. Şubat ayında ev dışında işlenen cinayetlerin oranı ise Ocak ayıyla aynı.
Mart: Platformun Mart ayında açıkladı verilere göre 2021 yılı Mart ayında 28 kadın katledildi. Katledilen kadınların yüzde 39’u 25-35 yaş aralığındaydı. Bunu yüzde yüzde 32 ile 36-65 yaş takip etti. Mart ayında da ev kadınlar için güvenli alan olmaktan çıktı. Mart ayında işlenen cinayetlerin yüzde 64’ü evde işlendi.
Nisan: Geçtiğimiz Nisan ayında 16 kadın öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 63’ü 36-65 yaş aralığındaydı. Ayrıca Nisan ayında tıpkı diğer aylarda olduğu gibi ev yine kadınlar için güvenli alan olamadı. Katledilen kadınların yüzde 44’ü evlerinde öldürüldü.
Mayıs: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre 2021 yılı Mayıs ayında 17 kadın öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 47’si 36-65 yaş aralığındaydı. Mayıs ayında işlenen kadın cinayetlerinin yüzde 59’u evde işlendi.
Haziran: Platformun kamuoyuyla paylaştığı verilere göre Haziran ayında 18 kadın cinayeti işlendi. Verilere göre erkek terörü yine genç kadınları hedef aldı. Haziran ayında katledilen kadınların yüzde 56’sı 36-65 aralığındaydı.

Grafik, kadın cinayetlerini durduracağız platformunun aylık yayınladığı verilere göre hazırlanmıştır.
Temmuz: 18 kadın cinayete kurban gitti. Platform verilerine göre cinayetlerin yüzde 80’i evde işlendi. Ayrıca yine platformun yayınlandığı verilere cinayete kurban gidenlerin yüzde 35’i 36-65 yaş grubunda yer alıyor.
Ağustos: Bu yılın Ağustos ayında 31 kadın cinayeti yaşandı. Cinayetlerin yüzde 80’ni evde işlendi. Ağustos ayında katledilen kadınların yüzde 36’sı 35-66 yaş grubundaydı.
Eylül: Eylül ayında 26 kadın öldürüldü. Cinayetlerin yüzde 69’u evde işlendi.
Ekim: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre Ekim ayında 18 kadın öldürüldü. İşlenen kadın cinayetlerinin yüzde 72’si evde işlendi.
Kasım: Platformun verilerine göre Kasım ayında 25 kadın cinayeti işlendi. Cinayetlerin yüzde 44’ü evde işlendi.

Grafik kadın cinayetlerini durduracağız platformunun aylık yayınladığı verilere göre hazırlanmıştır.
Çıkan veriler incelendiğinde 2021 yılı içerisinde kadın cinayetlerinin yüzde 60’ından fazlası evde işlenmiş ve ev kadınlar için güvenli alan olmaktan çıkmıştır. Ayrıca erkek terörünün en çok genç kadınları hedef aldığı da görülmüştür. Kullanılan veriler Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından paylaşılmış, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise veri paylaşımı yapmaktan kaçınmıştır.