Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’e “Meslekte 50 Yıl Onur Plaketi”
Nazmi Bilgin: “Bu kuşak hala ayaktaysa inançlarını kaybetmemelerinden dolayıdır”
Bilgin, “Siz gençler, umuyorum bu karanlık demokrasiden uzak basın özgürlüğüne susamış olan bu topluma pınar olursunuz”
Savaş Kıratlı: “Genç gazeteciler mesleği sansür, ekonomik ve siyasi baskı olmaksızın sürdürebilmelidirler”
Kıratlı: “Basın ve ifade özgürlüğünün sağlanabilmesi hepimizin ortak görevi”
Gazeteciler Cemiyeti’nin katkılarıyla Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Vakfı’nın (İLEV) bu yıl 19’uncusunu gerçekleştirdiği “Meslekte 50.Yıl Onur Günü” töreninde, ustalara “Meslekte 50 Yıl” plaketi verildi. Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde düzenlenen resepsiyonda Başkan Bilgin’e Meslekte 50 Yıl Onur Plaketi takdim edildi.
Naz Akman-Ankara
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Vakfı (İLEV), mesleğinde 50 yılını dolduran usta gazetecilere “Meslekte 50 Yıl Onur Plaketi” verdi. Gazeteciler Cemiyeti’nin katkılarıyla bu yıl 19’uncusu düzenlenen ödül töreninde usta gazetecilerin yanı sıra okul bünyesindeki gazete, sinema, radyo ve reklamcılık atölyelerinde çalışan genç iletişimcilere de “Emek Ödülleri” verildi. Tören kapsamında Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’e “Meslekte 50 Yıl Onur Plaketi” takdim edildi. Ankara Üniversitesi ATAUM Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül töreninde ayrıca mezuniyetlerinin 50 yılını kutlayan BYYO-İLEF mezunlarına da anı madalyaları verildi.
Ödül töreninde İLEV Başkanı Ali İnandım, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun ve Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı konuşma yaptı. 19’uncu Meslekte Onur Günü etkinliğinin sunumunu ise öğretim görevlisi Hatice Kurt yaptı.
İnandım, “Bugün misafirimiz olan ustalar, askeri darbeler, bitmeyen ekonomik ve siyasi krizlerle çalkalanan bir dönemi sırtladı”
Törenin açış konuşmasını yapan İLEV Başkanı Ali İnandım, 1996 yılında kurulan vakfın 26. yaşını idrak ederken iki yıldır yapılamayan “Meslekte 50 Yıl Onur Günü”nün bu yıl 19’uncusunun gerçekleştirildiğini belirterek, “Bir önceki törenimizi 2019 yılında yaparken 1969 yılı ilk mezunlarımızın da 50’nci mezuniyet yılını kutlamıştık. Yıllar sonra buluşan mezunlarımızın heyecan ve muhabbeti, gerçekten görülesiydi. Bugün de ustaların 50. Yılı ile beraber 1970-71 ve 72 mezunlarımızın 50. mezuniyet yıllarını kutlayacak, madalyonlarını takdim edeceğiz. Bugün misafirimiz olan ustalar, askeri darbeler, bitmeyen ekonomik ve siyasi krizlerle çalkalanan bir dönemi sırtladı, bize devrettiler. Her ne kadar ‘Büyük Sıfırlamalar’ falan olsa da onlara vefa borcumuz her zaman bakidir. Şimdi gençlerin yükünü nasıl hafifleteceğiz, görevimiz budur” dedi.
İnandım devamla, “Bu töreni milat kabul edişimin nedeni, bu tarihi dönüşümün başlangıcına denk gelen bugünkü buluşmamızın, geleceğe not düşülen tören olması düşüncesiyledir. Bir süre sonra ‘Ustaların Ustalara Saygı Töreni’ne dönüşebilir Meslekte 50 Yıl Onur Günümüz. Artık büyüklerin gençlerden öğreneceği zamanlara giriyoruz. Yeni sistem, tamamen gençlerin yaşadığı ve bildiği bir sistem olacak. Biz büyüklerin, sadece insanlık ve insanilikle ilgili katkımız olabilir belki” diye konuştu.
Son olarak törende emeği geçenlere teşekkürlerini sunan İnandım, “Öce fakültemize, başından beri vakfa büyük emekleri geçen, işlerimizi kolaylaştıran Dekanımız Abdülrezak Altun hocamıza, Dekan Yardımcımız Fatih Keskin hocamıza, bizi hiç yalnız bırakmayıp, her başvurduğumuzda desteklerini esirgemeyen Ankara Gazeteciler Cemiyetimiz’e, taşın altına elini koyan yönetim kurulumuza, bugüne kadar vakfımız için emeği geçen tüm gönüllü mezunlarımız ve hocalarımıza, bu etkinliklerde görev alan okul çalışanlarımıza, içtenlikle teşekkür ediyoruz. Okuldaşlarımızı bir kez daha selamlıyor, katkı ve katılımlarından dolayı bu etkinlik içindeki herkese sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz” sözlerine yer verdi.
Altun, “Hepimizin birbirini gördüğü ve birbirini kucakladığı bir töreni tercih ettik”
2003 yılından bu yana devam eden ve gelenekselleşen törende konuşan İLEF Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun, “Törende öğrenci emek ödülleri, mesleğinde 50 yılını kutlayan meslek ustaları, BYYO 50 yıl mezunları bir aradayız. Bu mesleğe başlamış olmak hayatının sonuna kadar mesleğin içinde var olmak anlamına geliyor bu nedenle törende gazetecileri bir araya getiriyoruz. Tek tek herkesin kutsandığı değil hepimizin birbirini gördüğü ve birbirini kucakladığı bir töreni tercih ettik. Bunca yıldır sürdürüyor olmaktan ziyadesiyle memnunuz” dedi.
Türkiye’de dört yıllık eğitim veren ilk yüksek eğitim kurumu
Törenin önemine ilişkin bilgiler veren Altun devamla, “2003 yılından bu yana devam eden bu törenimizin hem İLEF hem de İLEV’in kurumsal kimliğine katkısına değinmek istiyorum. Türkiye’de özellikle iletişim alanına giren meslekler içinde eğitim sürecine dair bilgisi olanlar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu’nun 1965 yılında kurulduğunu hatırlayacaklardır. Biz o kökten geliyoruz. Bugün fakültenin 57’nci yılı. Türkiye’de bizden önce farklı eğitim kurumları elbette vardı ancak biz kendimizi alanında Türkiye’de dört yıllık eğitim veren ilk yüksek eğitim kurumu olarak ayrı bir yere koyuyoruz. Özellikle bugünün dünyasında sayıları 63’e ulaşmış iletişim fakülteleri arasında öncü rolümüz olduğunu kendi kendimize ifade ediyor olsak bile sanıyorum sizler de hakkımızı teslim edersiniz. Mezunlarımızı 1969 yılında vermiştik, 2019 yılında mezunlarımızın 50’nci yılıydı. Bir eğitim kurumu için bu tür grupların varlığı çok önemli, güçlü destekleyici unsur oluyor” diye konuştu.
Kıratlı, “Gazeteciler Cemiyeti’nin görevlerinden biri, halkın haber alma hakkını gözetebilmek için mesleğimizin gelişmesine katkı vermektir”
Törende kürsüye davet edilen Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı, organizasyonda yer almaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Bizim mutluluğumuz, kamu yararı için emek sarf eden bir mesleğin mensupları olarak mesleğimizi geliştirmek için çaba harcayan sizlerin varlığı nedeniyledir. Gazeteciler Cemiyeti’nin görevlerinden biri, halkın haber alma hakkını gözetebilmek için mesleğimizin gelişmesine katkı vermektir. Ülkemizin ilk basın meslek örgütü olarak Cemiyetimiz, işte bu görevi yerine getirebilmek için şu anda içinde bulunduğumuz bu fakültenin de kurucularından olma gururunu taşımaktadır.
Ayrıca her yıl bu etkinliği düzenleyen Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Mezunları Vakfı ve fakültemizle iş birliğini sürdürmekten ve bu özel etkinliğin bir parçası olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz. Gazeteciler Cemiyeti geçmişte olduğu gibi bugün de bu etkinliği gururla destekliyor ve desteklemeye devam edecektir” dedi.
“Ülkemizin geleceği olan tüm meslektaşlarımıza elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz”
Türkiye’nin basın özgürlüğü karnesine yönelik önemli veriler paylaşan Kıratlı, “Gazetecilik, hepinizin bildiği gibi bugün ülkemizde çok zorlu bir dönemeçten geçiyor. Ülkemiz basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında maalesef ancak 149’uncu sıraya yerleşebilmiştir. Bu çarpıcı endeks, içinde bulunduğumuz ekonomik ve siyasi baskı atmosferini anlatabilmek için net bir özet niteliği taşımaktadır. Ülkemizde basın ve ifade özgürlüğünün sağlanabilmesi hepimizin ortak görevi olmalıdır. Gazetecilik halkın doğru haber alma hakkı için, kamu yararı yani hepimizin ortak yararı için, demokratik gelişmemiz için olmazsa olmaz bir meslektir. Daha dün Meclis’e sunulan yeni bir yasa teklifiyle yine ağır bir sansür girişimiyle karşı karşıya kaldık. Genç gazeteciler mesleği sansür, ekonomik ve siyasi baskı olmaksızın sürdürebilmelidirler. Bunun için hem mesleğimizin hem ülkemizin geleceği olan henüz yolun başındaki tüm meslektaşlarımıza elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.
“Cumhuriyetin fabrika ayarlarına döneceğimiz günlerde buluşabilmek umuduyla”
Kıratlı son olarak, “Cemiyetimiz 76 yıllık gazetecilik ve meslek örgütü deneyimini genç meslektaşlarımızla paylaşmaktan onur duyuyor. İşte bu deneyimi paylaşacak ustalar, birikimli meslektaşlarımız bugün gazetecilikte 50’nci yıllarını tamamlamanın mutluluğunu taşıyor. Meslekte 50 yılını tamamlayan dostlarımızı bir kez daha tebrik ediyorum, başarılı çalışmalarını sürdürmelerini diliyorum. Mesleğin hepimizin elleri üzerinde yükseleceğine yürekten inanıyorum. Demokrasinin ve insan haklarının, basın ve ifade özgürlüğünün geliştiği, özgür bir iletişim ortamına ulaşacağımıza da inancımız tamdır. Eminim o günlere kavuştuğumuzda toplumumuz, yüzümüzü ağartan nice genç ve yetenekli gazeteciler çıkaracaktır. Cumhuriyetin fabrika ayarlarına döneceğimiz günlerde buluşabilmek umuduyla…” dedi.
Kıratlı gazeteci Aykın Tuna’nın ödülünü teslim aldı.
Başkan Bilgin’e “Meslekte 50 Yıl Onur Plaketi” takdim edildi
Ödüllerini alan ustalar ve öğrenciler tören sonrası Gazeteciler Cemiyeti Lokali’ndeki kokteylde bir araya geldi. İLEF Dekanı Abdülrezak Altun ile İLEV Başkanı Ali İnandım, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu toplantısı nedeniyle ödül törenine katılamayan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’e “Meslekte 50 Yıl Onur Plaketi”ni takdim ettiler.
Bilgin, “İLEF ile yoldaşlığımız bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor”
Kokteylde yaptığı açılış konuşmasında törene katılamadığından duyduğu üzüntüyü ifade eden Bilgin, “Uzunca bir süreden beri kuruculuğunu yaptığımız İLEF ile yoldaşlığımız bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Bu çatı demokrasiye, cumhuriyete, Atatürk ilke ve inkılaplarına, insan haklarına ve basın özgürlüğüne inanan her meslektaşımıza açıktır” dedi.
“Ödül alan ustaların yüzündeki kırışıklıkların her birinde Türkiye tarihinin yakın geçmişindeki olayların arkasındaki gerçekler yatıyor”
Meslekte 50 Yıl Onur Günü resepsiyonunda konuşan Bilgin, “Ülkemiz geçen yüz yılın büyük bölümünü darbeler, darbe teşebbüsleri, sıkıyönetimler ve yasaklarla geçirmiş. Üst üste hemen hemen 10 yıl basın özgürlüğünü içimize sindirdiğimiz bir dönemi maalesef yaşayamamıştır ve hala da yaşayamıyor ve en ağır biçimde de bunun yükünü omuzlarında taşıyor. Burada bugün ödül alan ustaların yüzündeki kırışıklıkların her birinde Türkiye tarihinin yakın geçmişindeki darbeler, katliamlar, sıkıyönetimler, yasaklamalar gibi olayların arkasındaki gerçekler yatıyor. Bugün ödül alan gazeteci arkadaşlarımızın hayatı çelişkilerle doludur; bir gün kral sofrasında yemek yerken ertesi gün bir deprem çadırında çocuklarını kaybeden annenin feryadını dinlerken geçmiştir. Bu mesleği zor yapan, ulvi yapan da budur. Meşakkate sıkıntıya istemem ama alışmanız lazım ve güçlü olmanız lazım. Bu kuşak hala ayaktaysa inançlarını kaybetmemelerinden dolayıdır, o kırışıkların çoğunda bir dram, üzüntü, sıkıntı bir problem yatmaktadır ve hala da devam ediyor” diye konuştu.
Basın İlan Kurumu’ndaki toplantıya değinen Bilgin, “Gazetelere ceza vermek yetmezmiş gibi internet sitelerine de hapse varan cezaların verilmesiyle ilgili genel kurul yaptık. Yedi kişi, 30 kişiye karşı muhalefet yaptı, direndi. Eğer bu yediler, üçler, dörtler olmazsa toplum geleceğe olan inancını kaybeder. Bir kişi tek kalmışsa bile umutsuzluğun önünde bayrak taşımamalıdır” dedi.
“Mesleğe başladığınızda kişisel çıkarlarınızı ve siyasi görüşlerinizi çalıştığınız yerlerin kapısında bırakacaksınız”
Son olarak genç gazeteci adaylarına tavsiyelerde bulunan Bilgin, “Bu mesleğe başladığınızda kişisel çıkarlarınızı ve siyasi görüşlerinizi çalıştığınız yerlerin kapısında bırakacaksınız. Belirli yükleriniz elbette olacak ancak mesleğinizi asla bunlara alet etmeyeceksiniz. Ne yandaş olacaksınız ne şakşakçı ne de güzeli görmek için gözlerinizi kapalı tutacaksınız. Yaparsanız ne mi olur? Bugün aramızda bulunan gazeteciler için, onurunu korumuş meslektaşlar olamazsınız. Tarihin basın çöplüğünde kalırsınız ve sizi hiç kimse hatırlamaz. Eğer hatırlanmak istiyorsanız inancınızı umudumuzu kaybetmeyin. Biz kaybetmedik, ölünceye dek kaybetmeyeceğiz. Umarım siz bizden daha da iyi örnek olur ve bizden daha da iyi mücadele edersiniz. Bu karanlık demokrasiden uzak basın özgürlüğüne, tıpkı çölde suya ihtiyacı olan susamış olan bu topluma pınar olursunuz. Biz yeterince pınar olamadık belki ama sizden umudumuzu hiç kesmiyoruz” diye konuştu.
“Meslekte 50 Yıl Onur Plaketi” alan üyelerimiz
Abbas Satır, Abdullah Cenkciler, Ahmet Tekeş, Ali Dalkılıç, Atila Çalışkan, Atila Güvenç, Aykın Tuna, Bekir Rüştü Altay, Ercan Deva, Erdem Dereli, Erdem Noyan, Ersin Özençel, Ertürk Yöndem, Fethi Akkoç, Fide Moral Motan, H. Yüksel Hançerli, Hadi Şenol, Hüsamettin Ünsal, İhsan Tunçoğlu, Kutlay Doğan, Leyla Emeç Tavşanoğlu, M. Korkmaz Boyacıyılmaz, Metin Devrim, Mustafa Bozdemir, Mustafa Yoldaş, Nazmi Bilgin, Necdet Gülşen, Nurcan Karagöz Herischi, Oğuzhan Kavaklı, Ömer Faruk Bayhan, Ömer Faruk Yılmaz, Rafet Eşit, Saffet Sakarya, Serpil Akıllıoğlu, Seva Ülman, Süleyman Naci Ukav, Şahap Alp, Şefik Kahramankaptan, Tansu Polatkan, Tekin Özertem, Tuğrul Sarıtaş, Zeki Taşar