Üç araştırmadan ortak sonuç: Gençlerin büyük bir kısmı yurt dışında yaşamak istiyor. Türkiye’de yurt dışında yaşama isteği, içinde bulunduğumuz zamanlarda daha da artıyor. Yapılan tüm araştırmalar ve yayınlanan raporlar, özellikle genç nüfusun Türkiye’den ümidi kestiğini gözler önüne seriyor. Yetersiz eğitim, iş bulamama sorununu, gelecek kaygısı gibi durumlarla boğuşan gençler gözünü yurt dışına dikti. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı Uluslararası Göç İstatistikleri, Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık’ın 2020 Eylül’de yayımladığı ‘Gençlik Araştırması’, Habitat Derneği ve Infakto RW tarafından bu yıl yayınlanan “Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali” raporu Türkiye’deki gençlerin yaşamlarına yurt dışında devam etmek istediklerini gözler önüne seriyor. Yurt dışında yaşamak isteyenlerin en yaygın gerekçesi ise ‘iyi bir gelecek’ olarak göze çarpıyor. Son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılar, mezun olduktan sonra iş bulamamak ve eğitimini aldıkları sektörün dışında çalışmak zorunda olmak, gençlerin gelecekten umudunu kesmelerine sebep oluyor. 

330 BİN 289 KİŞİ YURT DIŞINA GÖÇ ETTİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılı Uluslararası Göç İstatistikleri verilerine göre, 330 bin 289 kişi Türkiye’den yurt dışına göç etti. Türkiye’den yurt dışına göç eden 330 bin 289 kişinin 84 bin 863’ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıydı. Türkiye’nin en çok göç verdiği yaş grubu ise 25-29 yaş arası. Ülkeden yurt dışına giden 330 bin 289 kişiden 50 bin 154’ünü 25-29 yaş grubunun oluşturduğu görülüyor. Paylaşılan veriler, daha çok genç nüfusun yurt dışına gitme eğilimde olduğunu gösteriyor. Gelecek kaygısı ve geçim sıkıntısı gibi sorunlarda boğuşan genç nüfus, çözümü yurt dışına gitmekte buluyor.

DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN YURT DIŞI TERCİH EDİLİYOR

Yeditepe Üniversitesi ve MAK Danışmanlık’ın 2020 Eylül’de yayımladığı ‘Gençlik Araştırması’ raporu ise gençlerin yurt dışında yaşamak istediklerini açıkça ortaya koyuyor. 18-29 yaş grubu arasında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre gençlerin yüzde 76’sı daha iyi bir gelecek için yurtdışında yaşamak istiyor. Ekonomik gidişat ve hayat standartları konusunda kaygılı olan gençler, yurt dışında daha iyi bir gelecek kurabilmenin peşinde. 

“Eğitim veya iş amaçlı bir başka ülkede geçici süreli yaşama fırsatı tanınsa yurtdışına gitmek ister misiniz?” sorusuna gençlerin yüzde 76,2’sinin “Evet, kesinlikle giderim” cevabını verdiği görülürken, yüzde 14’ünün ise “Evet ama ülkemde aynı şartları bulursam gitmem” cevabını verdiği görülüyor. Türkiye’deki eğitim kalitesinden, iş imkânlarından ve çalışma koşullarından memnun olmayan genç nüfus, fırsat oluştuğu takdirde yurt dışına göç edecek.

Kalıcı olarak bir başka ülkenin vatandaşlığı verildiğinde “Ülkeyi terk ederim” diyenlerin oranı ise yüzde 64. Araştırmada en dikkat çeken unsur ise “Neden başka bir ülkede yaşarsınız” sorusuna yüzde 59’unun “Daha iyi bir gelecek” olarak yanıtlaması. Gençlerin büyük bir kısmı, Türkiye koşullarında önünü göremiyor ve gelecek kaygısı ile boğuşuyor.

İŞ ARAYAN GENÇLER HAYATINDAN MEMNUN DEĞİL

Türkiye’deki gençlerin yurt dışında yaşamak istemelerini gözler önüne seren bir başka rapor ise “Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali” raporu. Habitat Derneği ve Infakto RW tarafından geçtiğimiz Nisan ayında 1214 gencin katılımıyla yapılan araştırmaya göre iş arayan gençler hayatından memnun değil. İş arama sürecinde yıpranan ve umudunu kaybeden gençler de çareyi yurt dışında arıyor. Bu raporda başka bir ülkede yaşamak isteyen gençlerin oranı yüzde 43 olarak görülüyor. Eğitimine başka bir ülkede devam etmek isteyen gençlerin oranı ise yüzde 28,5. Yaşamına başka bir ülkede devam etmek isteyen gençlerin yaşamayı tercih edecekleri ilk üç ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa olarak görülüyor. 

GENÇLER KENDİLERİNİ ŞANSSIZ HİSSEDİYOR

“Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali” raporunda dikkat çeken bir başka nokta ise, gençlerin kendilerini önceki kuşaklara oranla daha şanssız hissetmeleri. Araştırmaya katılan gençlere ebeveynleriyle karşılaştırdıklarında kendilerini daha mı şanslı yoksa daha mı şanssız hissettikleri sorusuna yüzde 62’si anne babalarından daha şanssız hissettikleri cevabını veriyor. Bu da her geçen gün yaşam koşullarının zorlaştığını açıkça ortaya koyuyor.