Türkiye’nin en çok göç alan büyükşehirlerden biri olan Bursa’nın ilçelerinde, okulöncesi eğitim veren kurum sayılarına ait rakamlar farklılık gösteriyor. Kentin Doğu bölgesinde bulunan Yıldırım ilçesi Bursa’nın nüfus yoğunluğu bakımından en büyük üç yerleşiminden biri olmasına karşın Batı bölgesinde yer alan Nilüfer ilçesi ve merkez ilçe konumundaki Osmangazi’ye kıyasla anaokulu sayısında geride kalıyor.

2020 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi, turizm, spor ve tarım alanlarında Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olan Bursa’nın nüfusu bir önceki yıla göre 45 bin 713 artışla  toplam 3 milyon 147 bin 546 oldu.

Yoğun göç alan büyükşehirlerden biri olan Bursa, bir üniversite kenti olarak da Türkiye’nin akademik yaşamına katkı sağlamaya devam ediyor. Türkiye’nin beş büyük kenti arasında yerini koruyan Bursa, genç nüfusu sebebiyle eğitim-öğretimde önemli rol oynuyor.

İlk, orta, lise ve üniversite öğrencilerinin kayda değer nüfusa sahip olduğu Bursa’da, yaş gruplarına göre dağılıma göz attığımızda okulöncesi grubu kapsayan 5-9 yaş grubu toplam 226 bin 431 kişi ile toplam nüfusun yüzde 7,30’unu oluşturuyor.

TÜİK, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre illerin aldığı göç verilerinde Bursa’nın 2020 yılında aldığı göç sayısı 77 bin 039 iken, yine TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre Bursa ilinin net göç hızı binde 7,47 olarak göze çarpıyor. 

Bur verilere göre 2020 yılı Bursa’nın ilçeler bazında nüfusu şöyle dağılım gösteriyor:

Yukarıdaki grafikte, Bursa’nın en kalabalık ilçeleri olan Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer‘i takip eden ilçelere göre nüfus dağılımını incelediğimizde nüfus yoğunluğu halihazırda yüksek olan Osmangazi (Merkez), Yıldırım (Doğu), Nilüfer (Batı) bölgelerinin aynı zamanda en çok göç alan yerleşim noktaları olduğu da gözlerden kaçmıyor.

Kentin üç büyük bölgesi üzerinden okulöncesi kademede resmi ve özel anaokul sayısı verileri incelendiğinde ise, sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan Yıldırım ilçesindeki okulöncesi kurumlarının, Nilüfer ile Osmangazi ilçelerine göre sayıca az olduğu yönünde. 

2020-2021 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI RAKAMLARI DİKKAT ÇEKİCİ

Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Eğitim İstatistiklerinde okulöncesi eğitim kurumlarının okul, öğrenci, öğretmen ve derslik sayısı Türkiye genelinde şu şekilde paylaşılıyor:

Resmi ve özel olmak üzere toplam okulöncesi kurum sayısı 30 bin 978. Toplam bir milyon 225 bin 981 öğrencinin okulöncesi kademede eğitim-öğretim görürken bu sayısının 637 bin 435’ini erkek öğrenciler, 588 bin 546’sını ise kız öğrenciler oluşturuyor. Toplam 82 bin 394 derslik sayısının yer aldığı okulöncesi kademede görevli 95 bin 049 öğretmen bulunuyor. Öğretmen sayısı içinde 88 bin 967 okulöncesi kadın öğretmen görev alırken 6 bin 082 erkek öğretmenin okulöncesi kademede görev alması dikkati çekiyor.

Türkiye okulöncesi tablosunda yer alan verilere göre, Bursa ilindeki okulöncesi toplam okul sayısı 896. Bu kurumlarda okulöncesi eğitim gören öğrenci sayısı ise 38 bin 423. Okulöncesi kurumlarda 20 bin 301 erkek, 18 bin 122 kız öğrenci bulunuyor. Okulöncesi öğretmen sayısı 3 bin 285, derslik sayısı ise 3 bin 243 olarak veriliyor. 

ÜÇ BÜYÜK İLÇEYE GÖRE ÖZEL VE RESMİ ANAOKULU SAYISI DEĞİŞİYOR

Bursa’nın ilçeler bazında en yoğun nüfusa sahip Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçelerinde bulunan anaokulu sayısı kentin batısından doğusuna doğru azalıyor. MEB’in internet sitesinde yer alan Kurum Listesi’ne göre veriler şu şekilde:

Yukarıdaki grafiğe göre Bursa’nın batı bölgesinde yer alan Nilüfer ilçesinde MEB’e bağlı Kurum Listesi’ndeki toplam 115 anaokulun 102’si özel anaokulu, 13’ü ise resmi anaokulu olarak listeleniyor. Bunun yanı sıra merkez konumundaki Osmangazi ilçesinde bulunan toplam 71 anaokulun 55’i özel, 16’sı ise resmi kurum statüsünde hizmet veriyor. Kentin doğusunda bulunan Yıldırım ilçesinde ise 25’i özel, 20’si ise resmi anaokul olarak toplam 45 eğitim kurumu bulunuyor. Okulöncesi kademede her eğitim-öğretim yılı içerisinde öğrenci sayıları ve buna bağlı olarak derslik sayıları değişkenlik gösterse de, Bursa’nın batısından doğusuna doğru anaokul sayısındaki azalmaya bağlı olarak okulöncesi eğitimi alan öğrenci sayısındaki azalma dikkat çekiyor.