Kıratlı: Nitelikli gazeteciliği güçlendirmek ve desteklemek, bu alanın en iyi örneklerini teşvik etmekten geçiyor
Toker: Araştırmacı gazetecilik gün geçtikçe önem kazanıyor
Gazeteciler Cemiyeti ve Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı tarafından düzenlenen “Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri”, Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Birincilik ödülü Murat Ağırel’e, ikincilik ödülü Doğu Eroğlu’na, üçüncülük ödülü Çiğdem Toker’e verildi. Onur Ödülünün sahibi ise Seyhan Avşar oldu.
Avrupa Birliği desteğiyle Gazeteciler Cemiyeti ve Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı tarafından verilen ödüller için düzenlenen törene birçok ülkenin yabancı misyon temsilcileri ve gazeteciler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı, “Bu kadar çok ve önemli çalışmayı bir arada yürütebilen tek basın kuruluşu olarak Gazeteciler Cemiyeti sizden aldığı güvenle bu gururu taşımaktadır. Nitelikli gazeteciliği güçlendirmek ve desteklemek, bu alanın en iyi örneklerini teşvik etmekten geçiyor. İyi gazetecilik için yürüttüğümüz tüm faaliyetler, Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı ile ortak yürüttüğümüz bu projeyle tamamlanıyor, bütünlük kazanıyor” sözlerini akardı.
Açılış konuşmalarının ardından gazetecilere ödülleri takdim edildi. “Atatürk Havalimanı’na Millet Bahçesi Operasyonu” haberiyle ödül alan Çiğdem Toker, “Herkesin birer içerik üreticisine dönüştüğü bu çağda gazeteciliğin ayırt edilmesi önem kazanıyor. Hakikatin peşinde olan gazeteciliğin, dosya haberciliğinin, fikri takibin ayırt edilmesi büyük önem kazanıyor. Bu ödül bunun için kıymet taşıyor” diye konuştu.
Araştırmacı gazetecilerin olağanüstü başarılarını tanıma, teşvik etme ve Batı Balkanlar ile Türkiye’de araştırmacı gazeteciliği desteklemeyi amaçlayan Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri töreninin ardından Gazeteciler Cemiyeti lokalinde davetliler için bir resepsiyon verildi.
Cemre Polat/ANKARA
Avrupa Birliği desteğiyle finanse edilen ve Gazeteciler Cemiyeti ile Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı’nın (BIRN) ortaklaşa düzenledikleri, “Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri”, Gazeteciler Cemiyeti lokalinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
“Batı Balkanlar ve Türkiye’de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğin Güçlendirilmesi 2” projesi kapsamında düzenlenen Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödül Töreninde birincilik ödülü “Uyuşturucu kıskacında Türkiye” haberiyle Murat Ağırel’e, ikincilik ödülü “Belgeleriyle BTK-gate” haberiyle Doğu Eroğlu’na, üçüncülük ödülü “Atatürk Havalimanı’na Millet Bahçesi Operasyonu” haberiyle Çiğdem Toker’e verildi. Onur Ödülünün sahibi ise “FETÖ Borsasına Bomba Gibi Düşecek: Tamince Pazarlığının Ses Kaydını Dinledim” başlıklı haberiyle Seyhan Avşar oldu. Törene pek çok ülkeden büyükelçi, müsteşar ve gazeteciler katıldı.
Gazeteciler Cemiyet’in partnerlerden biri olduğu ‘Batı Balkanlar ve Türkiye’de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğin Güçlendirilmesi” projesi, kaliteli haber ve bağımsız gazeteciliği desteklemeyi ve güçlendirmeyi amaçlıyor. Gazeteciliğin niteliğini ve profesyonelliğini geliştirmeyi, yurttaşlar ve medya arasındaki güvene dayalı bağı kuvvetlendirmeyi hedefleyerek “Batı Balkanlar ve Türkiye’de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğin Güçlendirilmesi 2” projesinin bir parçası olarak verilen AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ̆, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’de bir önceki takvim yılında yayınlanan en başarılı araştırmacı gazetecilik haberini tanıtmak ve teşvik etmek üzere veriliyor. 2023 yılı ödülleri için Türkiye jürisi ise Göksel Bozkurt, İsmail Bezgin, Vecdi Seviğ’den oluşuyor.
Kıratlı, “77 yıllık birikimimizin verdiği sorumlulukla nitelikli gazeteciliği destekliyoruz”
Törenin açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Savaş Kıratlı, bağımsız gazetecilikten ödün vermeyen meslektaşlarını selamlayarak “Gazeteciler Cemiyeti olarak araştırmacı gazeteciliği destekleyen değerli konuklarımızı, bağımsız gazetecilikten ödün vermeyen değerli meslektaşlarımızı ve basın özgürlüğü için bizlere omuz veren değerli dostlarımızı saygıyla sevgiyle selamlıyoruz” dedi.
Gazeteciler Cemiyeti’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Kıratlı, “1946 yılının 10 Ocak günü kurulan cemiyetimiz 77 yılı aşkın birikime sahiptir. Bu birikim bize sadece onur değil aynı zamanda önemli bir sorumluluk da vermektedir. En başta da nitelikli gazeteciliği desteklemek gelir.
Bu amaçla uzun süredir çeşitli projelerle meslektaşlarımıza, genç gazetecilere ve gazeteci adaylarına büyük destekler sunuyoruz. Özetle ifade etmek gerekirse, her yıl işsiz gazetecilerin ürettiği haberlere yüzlerce telif ödemesi yapılmasını ve o haberlerin okurla buluşmasını sağlıyoruz. Basın Evi Destek Aracıyla meslekte tutunmaya ve bağımsız habercilik yürütmeye çalışan gazetecilere can suyu olan ayni destek miktarını 10 bin avroya kadar çıkardık, bugünlerde son başvuruları topluyoruz.
- Köy haber merkezini kurduk ve genç gazetecilere nasıl özel haber yapabileceklerini öğretmeye, bir haber merkezinde çalışmanın nasıl bir deneyim olduğunu onlara aktarmaya başladık. İki yılda yaklaşık 30 genç gazeteciyi, bu eğitimlerin ardından mesleğimize kazandırdık. Video habercilik, gazetecilikte yeni eğilimler, dijital araçların kullanımı gibi yeni medya becerilerini de genç meslektaşlarımıza kazandırmaya devam ediyoruz. Bu çalışmalarımız sayesinde artık bu kapıdan her yıl yüzlerce genç gazeteci giriyor. Onları, meslekte rehberimiz olan etik ilkelerimizi aktararak, mesleğe kazandırıyoruz.
Sonuç olarak, bu kadar çok ve bu kadar önemli çalışmayı bir arada yürüten tek basın meslek örgütü olarak Gazeteciler Cemiyeti, sizden aldığı güvenle bu gururu yaşamaktadır” sözlerini aktardı.
“Nitelikli gazeteciliği güçlendirmek ve desteklemek, bu alanın en iyi örneklerini teşvik etmekten geçiyor”
Dünyaya barışın hâkim olduğu günlerde buluşmak dileğini ifade eden Kıratlı, “Nitelikli gazeteciliği güçlendirmek ve desteklemek, bu alanın en iyi örneklerini teşvik etmekten de geçiyor. Yani iyi gazetecilik için yürüttüğümüz tüm faaliyetler, Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı ile ortak yürüttüğümüz bu proje ile tamamlanıyor, bütünlük kazanıyor.
Bu değeri ve katkısı nedeniyle Cemiyetimiz, bu projeye büyük önem vermiş, Yönetim Kurulu üyemiz, kıdemli gazeteci, uzman diplomasi habercisi, değerli meslektaşımız Nursun Erel’i bu projede görevlendirmiştir. Sevgili Nursun Erel de vazifesini hakkıyla yerine getirmiş ve projenin en iyi şekilde tamamlanması için gönüllüce ve özveriyle, büyük çaba ortaya koymuştur. Erel’e bu başarısı ve özverisi nedeniyle sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Projede görev alan başta Mina Doruk olmak üzere tüm Basın Evi çalışanlarına da teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Dünyaya barışın hâkim olduğu, her türlü farklılıklarına karşın halkların huzur içinde bir arada yaşadığı daha mutlu günlerde sizlerle yine buluşmayı arzu ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle ödül alan meslektaşlarımı yürekten kutluyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum” diye konuştu.
Şener, “Gazeteciler Cemiyeti, ülkemizin en iyi araştırmacı gazetecilik örneklerini teşvik etmekten, onları kaleme alan meslektaşlarımızı onore etmekten kıvanç duymaktadır”
Törenin moderatörlüğünü üstlenen Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener, “Ülkemizin en köklü, en etkili ve en saygın gazeteci örgütü olarak Gazeteciler Cemiyeti, son 4 yıldır ülkemizin en iyi araştırmacı gazetecilik örneklerini teşvik etmekten, onları kaleme alan meslektaşlarımızı onore etmekten, bu önemli görevi titizlikle yerine getirmekten dolayı kıvanç duymaktadır” dedi.
Proje hakkında detaylı bilgiler verdiği konuşmasında Gazeteciler Cemiyeti’nin proje kapsamında yürüttüğü faaliyetleri aktaran Şener, “Gazeteciler Cemiyeti, Batı Balkanlar ve Türkiye’de Haberciliğin Niteliğinin ve Bağımsız Gazeteciliğin Güçlendirilmesi 2 Projesi’nin 7 ortağından biri olarak Türkiye’de projenin uygulanma süresi boyunca genç gazeteciler için 3 eğitim kampı ve 3 yıl boyunca araştırmacı gazetecilik ödül törenlerini organize edecektir.
Eğitim kamplarında en az 30 genç gazeteciye araştırmacı gazetecilik eğitimleri verilecek ve eğitimlerin ardından kendi haber projelerini gerçekleştirmeleri için bin avroya kadar ayni destek sunulacaktır. Bu kamplardan ilki, proje koordinatörümüz Nursun Erel liderliğinde geçtiğimiz ay başarıyla tamamlanmış, eğitim kampını tamamlayan 10 genç meslektaşımız kendi projelerini hazırlamaya başlamıştır” sözlerini aktardı.
Vasilevska, “Gazeteciliği desteklemeye devam edeceğiz”
Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı Proje Yöneticisi Marija Vasilevska, konuşmasında gazeteciliği desteklemeye devam edeceklerini ve Türkiye ile ortaklıklarını sürdüreceklerini söyledi. Vasilevska, “İlk projemizde 2018 yılında çalışmaya başlamıştık, bugün ikinci proje için bir araya geldik ve bir ödül töreni gerçekleştiriyoruz. Basın özgürlüğü alanında çalışan bizler, Avrupa Birliği ortaklığının önemli olduğunu düşünüyoruz. İçinde yaşadığımız günlerde araştırmacı gazetecilik şartları zorlaştı fakat demokratik atılımlara katkı sağlayabilmek için bağımsız haber yazıcılığına destek vermeyi amaçlıyoruz. Batı Balkanlarla Türkiye arasındaki iş birliğini ve takip eden dönemde bölgesel ödülleri artırmayı planlıyoruz. Planlarımız arasında ilave destekler sağlamak var” dedi. Açılış konuşmalarının ardından ödül takdimine geçildi.
Toker, “Herkesin içerik üreticisi olduğu günümüzde araştırmacı gazetecilik önem kazanıyor”
“Atatürk Havalimanı’na Milet Bahçesi Operasyonu” başlıklı yazısıyla ödül alan Çiğdem Toker, araştırmacı gazeteciliğin giderek önem kazandığını vurgulayarak “iletişim teknolojisindeki gelişmeyle herkesin içerik üreticisine dönüştüğü bu çağda gazeteciliğin ayırt edilmesi önem kazanıyor. Hakikatin peşinde olan gazeteciliğin, dosya haberciliğinin, fikri takibin ayırt edilmesi büyük önem kazanıyor. Bu ödül bunun için kıymet taşıyor” dedi.
“Önemli bir mesaj vermek istiyorum” diyen Toker, konuşmasında “Gazeteciliğin zor zamanları bitmiyor. Barış dilinin ne kadar önemli olduğunu söylemek istiyorum. Ötekileştirmek ve savaş dili kolaydır ama barış dili kafa yormayı ve çaba göstermeyi gerektiriyor. Hepimizin buna ihtiyacı var” ifadelerine yer verdi.
Eroğlu, “Hiçbir haber merkezinde araştırmacı gazetecilik için ayrılmış bir kadro yok”
“Belgeleriyle BTK-gate” başlıklı haberiyle ödül alan Doğu Eroğlu ise araştırmacı gazeteciliğin önemine dikkat çekerek “Araştırmacı gazetecilik kadrosu yok oluyor. Birçok kurumda araştırmacı gazeteciliğe önem verilmiyor. Neredeyse hiçbir haber merkezinde araştırmacı gazetecilik için ayrılmış bir kadro yok. Araştırmacı gazetecileri editörleri de sevmez çünkü yapılacak çok iş var. Bu kadar çok yapılacak iş varken araştırmacı gazeteciler birçok dosya üzerinde çok fazla vakit harcarlar. Bir denge kurulması gerektiği doğru. Günde 10 haber girebilen editörlerimizin olması lazım ki şu an içinde geçtiğimiz süreçte haber mecraları ayakta kalabilsin” dedi.
Ağırel, “Mesleğini hakkıyla yapan gazeteciler ağır bedeller ödüyor”
“Uyuşturucu kıskacında Türkiye” başlıklı haberiyle ödül alan Murat Ağırel, ödülünü Barış Pehlivan’a ithaf etti. Uyuşturucu haberi hazırlığında pek çok engelle karşılaştığını belirten gazeteci, “Gazetecilik bugün çok ağır bedeller ödüyor. Yazı dizim Yeniçağ Gazetesi’nde engellendi. Ardından genişleterek tekrar yazdım ama tekrar engellendi. Türkiye’deki gazeteciliğin ne anlama geldiğini ve baskının boyutunu bu örnekle görüyoruz. Bugün gazetecilik mesleğini hakkıyla yapmaya çalışan birçok insan ağır bedeller ödüyor. Gazeteciler tutuklanmış durumda. Ödülümü, birlikte çalışmaktan gurur duyduğum dostum, haksız yere cezaevinde yatan Barış Pehlivan’a ithaf etmek istiyorum” dedi.