Batı Balkanlar ve Türkiye, Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri sahipleriyle buluştu. Gazeteci Çiğdem Toker birincilik ödülünü kazanırken, Can Özçelik ikincilik, Pelin Ünker ve Serdar Vardar ise üçüncülük ödülüne layık görüldü. Gazeteciler Hazal Ocak ve İbrahim Gündüz ise Jüri Özel Ödülü almaya hak kazandı. Ödül töreninde konuşan AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Landrut gazetecilerin ifade özgürlüğüne yürekten inandıklarını vurguladı ve “Geçtiğimiz ay Meclis’ten geçen dezenformasyon yasasının medya özgürlüğü konusunda sorunlar yaratmasından endişeliyiz” dedi.

ANKARA- Kamuoyu gündeminden kaçırılan gerçekleri okurla buluşturan Türkiye’nin başarılı araştırmacı gazetecileri, Avrupa Birliği desteği ve Gazeteciler Cemiyeti ile Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı (BIRN) tarafından bu yıl da ödüllendirildi. “Batı Balkanlar ve Türkiye, Avrupa Birliği Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri” Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini buldu. Ödül töreninde kısa süre önce Meclis’ten geçerek yasalaşan dezenformasyon yasası olarak bilinen yasa gündemdeydi. AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut yasanın medya özgürlüğü konusunda yeni sorunlar yaratmasından duydukları endişeyi dile getirdi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’in konukları selamlamasıyla başlayan ödül töreninde Bilgin, gazetecilerin karşı karşıya kaldığı bazı zorluklara vurgu yaptı. “Kimseyi rahatsız etmiyorsanız gazetecilik yapmıyorsunuz demektir” diyen Bilgin, araştırmacı gazetecilik ürünleri ortaya koymanın çok özel bir tür mesleki başarı olduğunu ifade etti. Bilgin gazetecilerin dayanışmasının ve başarılı araştırmacı gazetecilerin teşvik edilmesinin hem toplum hem meslek açısından önemine de vurgu yaptı ve kürsüyü AB Türkiye Delegasyonu Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’a bıraktı. “Medya özgürlüğü ve medya çoğulculuğu demokratik toplumun temel şartlarını oluşturmaktadır” diyen büyükelçi basın meslek örgütlerinin ve ifade özgürlüğü savunucularının yoğun itirazlarına karşın Meclis’te kabul edilen sansür yasasına değindi. AB Büyükelçisi, “Geçtiğimiz ay Meclis’ten geçen dezenformasyon yasasının medya özgürlüğü konusunda sorunlar yaratmasından endişeliyiz. Gazetecilerin ifade özgürlüğüne yürekten inanıyoruz. Gerek Avrupa Birliği, gerek Avrupa Birliği aday ülkeleri olarak dünyanın geri kalanında bu konuda çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haberler ödüllendirildi

AB Araştırmacı Gazetecilik ödülünde finale kalan haberler, 2021 yılında Türkiye’nin gündemini belirleyen haberler oldu.

Bu yıl birincilik ödülü, hazırladığı “Kanal İstanbul Dosyası” ile tecrübeli Gazeteci Çiğdem Toker’in olurken; Can Özçelik, “Kendi bakanlığına mal satan bakan” haberiyle ikincilik ödülüne layık görüldü. Gazeteciler Pelin Ünker ve Serdar Vardar ise kaleme aldıkları “Pandora Papers” dosyasıyla üçüncülük ödülüne layık görüldü. “Demirören/Ziraat Bankası” dosyasıyla Hazal Ocak ve “Para için Paris İklim Anlaşması’nı imzaladılar ama… Bakanlıktan binlerce ton siyanüre onay” haberiyle İbrahim Gündüz, Jüri Özel Ödülü’nü almaya hak kazandı.

Gazetecilik hayatı boyunca, kamudaki usulsüzlükleri saklı bulundukları yerden alıp gün yüzüne çıkaran ve hepimizi haberdar eden, tecrübeli araştırmacı gazeteci Çiğdem Toker ödülünü AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ile Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’den aldı. Okurlarıyla artık T24.com.tr’de buluşan Toker yaptığı konuşmada, iktidarların kullandığı büyük güce vurgu yaptı ve Kanal İstanbul projesinde bu gücün kullanımının bir örneğinin görüldüğünü söyledi. Toker, “Bir tarihi şehri kazarak, milyarlarca ton toprak çıkarılarak ve yapay su yolu yapılarak devletin bütçesinden yani bizlerden toplanan vergilerden birtakım şirketlere garanti verilmesi de işte bu bahsettiğim güçlerin bir birleşimidir” dedi. Çiğdem Toker, ödülünü ifade özgürlüğü için bedel ödeyen tüm meslektaşları adına aldığını söyledi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ve Çiğdem Toker

“Kendi bakanlığına mal satan bakan” haberiyle kamuda hesap verebilirlik ilkesini hatırlatan, haberin önemi ve gücünü gösteren Oda TV Yazı İşleri Müdürü Can Özçelik ikincilik ödülüne layık görüldü. Bu haberin ardından dönemin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan kabineden ayrılmak zorunda kalmıştı. Özçelik ödülünü, Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı’ndan Gentiana Murati’nin elinden aldı. Konuşmasında Oda TV’ye getirilen erişim engelini hatırlatan ve bu engellere karşın haberlerin ödüllendirilmeye devam ettiğini belirten Özçelik, ödüle layık görülmekten dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı’ndan Gentiana Murati ve Can Özçelik

Yaptıkları Pandora Papers çalışmasıyla üçüncülük ödülüne layık görülülen Deutsche Welle Türkiye muhabirleri Pelin Ünker ve Serdar Vardar ödüllerini Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Gürtuna’nın elinden aldı.

Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Gürtuna, Pelin Ülker ve Serdar Vardar

Jüri Ödülleri de sahipleriyle buluştu

Özel haberleriyle Halk TV’de okurla buluşmayı sürdüren Hazal Ocak, Demirören/Ziraat Bankası dosyası araştırma haberleriyle Jüri Özel Ödülü’ne değer bulundu. Ocak’a ödülü Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gürcanlı tarafından verildi.

Hazal Ocak ve GC Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gürcanlı

İbrahim Gündüz, “Para için Paris İklim Anlaşmasını imzaladılar ama… Bakanlıktan binlerce ton siyanüre onay” başlıklı haberi ile çevre ve iklim politikalarına yönelik ikili tutumu ortaya çıkaran haberiyle Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Gündüz, ödülün Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı’ndan Gentiana Murati’nin elinden aldı.

Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı’ndan Gentiana Murati ve İbrahim Gündüz

 

Avrupa Birliği desteğiyle, Gazeteciler Cemiyeti ile Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı’nın (BIRN) ortaklaşa düzenledikleri, araştırmacı gazetecilerin olağanüstü başarılarını tanıma, teşvik etme ve Batı Balkanlar ile Türkiye’de araştırmacı gazeteciliği desteklemeyi amaçlayan “AB Araştırmacı Gazetecilik Ödülleri” kapsamında finale kalan gazetecilere toplam 10 bin avro ödül verildi.